Tilbake til Norpunkt oversikten">
logo
Hovedmeny


Norpunkt nr 5
Av Ole Friis Iversen, 9. Mars 2012 13:32
Sist endret 16. Mars 2012 09:47
 

I serien om gamle Norpunkt er vi her kommet til nr 5, utgitt ca 1994-95. Her kan vi lese om stiftelsesmøte til NBGF, Cafe Fiascos cup og ratingformelen som ble brukt tidligere.

Tilbake til Norpunkt oversikten


NBgF stiftet !!!

Fredag 21. januar møttes Kjetil Hansen, Victor Petersen, Henning Roschberg, Chris Snellingen og Stein Welle til den formelle stiftelsen av Norges Backgammon Forbund.

Møtet fant sted hjemme hos Chris som hadde laget god mat, mens undertegnede trøstet de skrikende barna hans.

NBgF har mer eller mindre eksistert siden det første norgesmesterskapet ble holdt i 1991, men kun som arrangør av 3 norgesmesterskap og sporadiske utgivelser av Norpunkt. Med stiftelsen ønsket deltagerne på møtet å starte et mer aktivt og kontinuerlig forbund.

NBgF har to hovedmålsetninger:
1) Å fremme interessen for backgammon i Norge
2) Å gi de som spiller et så godt som mulig spille/turneringstilbud

I første omgang vil forbundet konsentrere seg om å arrangere høstens NM som er årets naturlige høydepunkt, samt 3-4 utgivelser av Norpunkt som er den naturlige kontakten med de som har spilt turneringer arrangert av NBgF. Fra høsten av vil det igjen bli arrangert turnering en gang i uken på Blindern, i tillegg ønsker vi å få igang en fast café-turnering. Hvis noen har forslag til et passende spillested, så kontakt oss!

Alle som ønsker å være med på å arrangere turneringer, skrive i bladet eller gjøre noe annet for NBgF kan kontakte oss. Styret i NBgF er ikke et valgt styre, alle som er interessert i å gjøre en innsats vil automatisk bli medlem.

I første omgang håper vi på godt oppmøte til Vår-Kastet 9.april, vi vet allerede at mer enn 30 spillere kommer, så møt opp!

Victor


Café Fiascos Carlsberg cup '94

Carlsberg og Café Fiasco slo seg sammen og arrangerte en flott turnering. Alle deltagerne kunne nyte to flasker av Carlsbergs eksklusive øl 'Sort Guld' hver spillekveld, noe som absolutt klarte å fylle lokalene og gi en høy stemning. Ikke mindre ble begeistringen av Café Fiascos premier hver kveld, og hovedpremien - et gavekort på kr. 4000.

Café Fiascos Carlsberg Cup ble arrangert for første gang med start i desember og finale i januar. Turneringen ble etterhvert akkurat den suksessen man håpet, og ikke mindre enn 60 forskjellige deltagere stilte opp på de seks turneringskveldene.

På grunn av en ikke så alt for god forhåndsreklame fra Forbundets side, ble det desverre et noe tynt oppmøte til de første spillekveldene, men så snart innbydelsene var sendt ut over nyttår dukket det opp mer enn 30 spillere hver gang.

De fire første søndagene var kvalifiseringsomganger til den store finalen, der premiene var gavekort på kr. 4.000 hos Saga Solreiser og tur til København for to personer. I tillegg var det en masse flotte premier i hver av de innledende rundene: Backgammonbrett fra Carlberg og vin og T-skjorter fra Café Fiasco.

I kvalifiseringsomgangene fikk vi åtte forskjellige finalister på de fire rundene:
Stein Welle vant den første mot Hans Liby,
Fredrik Dahl vant mot Johnny Tønnessen,
Dag Ekmark vant mot Henning Roschberg
og Per Loge mot Martha Gjelseth.

Det ble også spilt oppsamlings- turneringer for dem som ble slått ut i første kamp, og her utmerket Sylvia Johnsen seg med to seire og en andreplass. De to siste ble vunnet av Kjetil Hansen og Helge Stjernvang.

Kvalifiseringen foregikk slik at man fikk poeng for innsatsen i hver av kvalifiseringsturneringene, og når man summerte opp etter fire omganger kom man fram til følgende liste:
21 - Dag Ekmark
17 - Sylvia Johnsen
15 - Stein Welle
14 - Per Loge
13 - Arve Heggem
12 - Martha Gjelseth, Henning Roschberg
11 - Hans Liby
10 - Fredrik Dahl, Shahab Ghodsi
9 - Bayram Tuncar, Helge Stjernvang
8 - Kjetil Korslund, Johnny Tønnessen
7 - Geir Høibakk, Runar Fergos, Jostein Flood, Victor Petersen, Rasmus Hildonen
6 - Jan Rudi Hansen, Kjetil Hansen
5 - Cathrine Gløersen, Dimitrios Patakos, Jørn Lindberg, Mille Sandvik, Vibeke Øyvik, Frode Korslund, Ignacio Yllera
4 - Frank Hjertø, Tommy Larsen, Jørn Wathne, Jan Sontum
3 - Sigurd Naterstad, Chris Snellingen, Trude Nordlie, Sune Wentzel, Erik Slettum, Stein Hovind, Halvor Lervik
2 - Jon Eivind Bach, T.A. Sæterholen, Tim Lavelle, Jan Ivar Nilsen, Pål Fladsrud, Helge Skogstad, Tom Rød, Peer Fjeld, Helge Aagenes, Anne Haugland, Roar Løchting, Jaime Fuentes, Ole Schröder, André Rognes
1 - Bjørn E. Broderstad, Tore Ulseth, Kristian Kvernberg, Bjørn Simonsen, Espen Anfinsen, Tom Slettum, Krystian Kosicki

De 32 beste, dvs alle som hadde oppnådd fire poeng eller mer, var kvalifisert til finalen. Finalen gikk de to siste søndager i januar, og etter at mang en lang og hard kamp var utkjempet og de fleste av favorittene var slått ut sto man igjen med fire semifinalister: Hans Liby mot Jostein Flood, og Helge Stjernvang mot Frode Korslund.

Seier til Hans Liby

Hans vant lett mot den da langt høyere ratede Jostein, og Frode vant raskt mot Helge - NM-finalisten fra i høst.

Finalen ble derimot langt tøffere for dem begge, spesielt for Frode som tidlig tok en klar ledelse, men som tapte matchen til slutt.

Hans påsto etter finalen at opphentingen kom som følge av at han kompliserte stillingene. Redaksjonen vil ikke ta stilling til hvordan Frode spiller kompliserte stillinger, men nøyer seg med å gratulere Hans med seieren.

Siste finalesøndag startet også oppsamlingen for alle som var slått ut av hovedturneringen. Her var førstepremien en tur til København for to personer. Dag Ekmark, som var den som hadde oppnådd flest poeng i kvalifiseringsomgangene, var forhindret fra å delta i finalen. Han var tilbake i Oslo til oppsamlingen og vant like godt den, med finaleseier over den alltid like selvsikre Shahab Ghodsi.

Redaksjonen er veldig glad i Sort Guld og store premier, og håper derfor på en gjentakelse av suksessen neste år!

NB: Ukentlige turneringer på Café Fiasco vil bli satt i gang igjen etter naturlige avbrekk pga OL og påskeferie. Vi kommer tilbake med nærmere informasjon.




Rating - hva er det?

Hva er rating? Hvordan beregnes ratingen? Hvorfor ligger jeg så langt nede på ratinglista? Hvor mye går jeg opp i rating dersom jeg vinner denne matchen? Denne type spørsmål dukker stadig opp, og med denne artikkelen vil vi prøve å forklare hva rating er og hvordan den beregnes.

Ratingsystemet er inspirert av det danske forbundets ratinglister, og basert på Elo-systemet som brukes i sjakk. Det ble utviklet i Gerhardsen Backgammonklubb og brukt og utprøvd der fra starten i september 1990, og etter en del justeringer i starten så fungerer det bra nå.

Hittil har alle som har deltatt i spillekvelder på Blindern, caféturneringer og NM blitt registrert og ratet, og alle som har spilt et visst antall matcher (totalt og i løpet av siste år) har kunnet finne sitt navn på forbundets offisielle ratingliste. Heretter (fom NM-94) vil vi imidlertid kun rate turneringer som arrangeres av forbundet, dvs at det kreves at alle deltakere er registrert som medlemmer i NBgF. I tillegg vil det naturligvis fortsatt være mulig å spille private ratingmatcher, dersom følgende krav er oppfylt:
- Begge spillere må ha spilt minst fem turneringsmatcher på forhånd.
- Matchlengden avtales på forhånd (5, 7, 9 poeng osv)
- Offisielle turneringsregler (dobleterning, Crawford etc) brukes.
- Matchlengde, dato, vinner og begge spilleres underskrift leveres eller sendes forbundet eller et av styremedlemmene. Muntlig rapportering godtas ikke.
- Fom NM-94 må i tillegg begge være registert som NBgF-medlemmer.

Hvordan beregnes ratingen?

Hver spiller begynner med et ratingtall på 1000 poeng. For hver kamp som spilles, får vinneren et tillegg til sitt ratingtall mens taperen får et fratrekk. Endringen beregnes ut fra tre faktorer:

Matclengden (ML). En lang match gir større endring enn en kort.

Ratingforskjell (D). Denne gir grunnlag for å finne forventet resultat for høyest (FH) og lavest (FL) ratede spiller. Vi har justert forventningen slik at det også tas hensyn til matchlengden - i en lang kamp veier ratingforskjellen mer enn i en kort.

Erfaring (E). Antall spilte matcher. En erfaren og stabil spiller vil få mindre endring enn en nybegynner.

Vi skal vise hvordan utregningen foregår i praksis, først ved et matematisk eksempel og deretter ved bruk av en ratingtabell. Vi ser på en 17-poengs match mellom spiller A, som har rating på 1095 og erfaring på 112 matcher, og spiller B, som har rating 998 og erfaring 279. Spiller B vinner.

Det første man finner er forventet resultat for høyest ratede spiller (FH), som i dette tilfelle er spiller A. Ratingforskjellen (D) skal være beste spillers rating minus dårligste spillers rating. Tallet D vil altså alltid være et positivt tall:

FH = 1 - 450 / ( D * SQR( ML ) + 900 )

Setter man inn D=1095-998=97 og ML=17, finner man at at FH=0,654, dvs at A har en forventning på 0,654 eller en sansynlighet på 65,4% til å vinne matchen. Forventningen til lavest ratede spiller, spiller B, blir:

FL=1-FH=1-0,654=0,346

Spiller B har altså en forventning på 0,346.

Deretter beregnes hver av spillernes matchscore, dvs resultat (1 for vinneren, 0 for taperen) minus forventning:

A: MS = 0 - FH = 0 - 0,654 = -0,654

B: MS = 1 - FL = 1 - 0,346 = 0,654

Vi beregner også en koeffesient for hver av spillerne, basert på deres erfaring. Koeffesienten beregnes ved følgende formel:

K = 5 + 200 / ( E + 20 )

Dette gir 6,515 for spiller A og 5,669 for spiller B. Ut fra gammel rating (GR), match score, koeffesient og matchlengde kan man dermed bestemme ny rating (NR) for hver spiller:

NR = GR + MS * K * SQR( ML )

Dette gir for spiller A:

NR = 1095 + ( -0,654 ) * 6,515 * SQR( 17 ) = 1077

og for spiller B:

NR = 998 + 0,654 * 5,669 * SQR( 17 ) = 1013

Vi ser altså at A har mistet 18 poeng, mens B har gått opp 15. Grunnen til at B får en mindre endring, er at B har spilt fler matcher og dermed får en noe mindre koeffesient enn A.




nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND