Tilbake til Norpunkt oversikten">
logo
Hovedmeny


Norpunkt nr 7
Av Ole Friis Iversen, 13. Mars 2012 11:50
Sist endret 16. Mars 2012 09:47
 

Norpunkt nr 7, kom ut ca 1995. I dette Norpunkt kan en lese om litt av historien til NBGF, NM 1994 inklusiv intervju med vinneren, "de 10 bud i backgammon" og om klubbmiljøet i Trondheim.

Tilbake til Norpunkt oversikten


Informasjon fra NBgF

I et norgesmesterskap dukker det alltid opp en rekke nye spillere som kanskje ikke kjenner så godt til NBgF. Vi vil derfor her gi et kort sammendrag av forbundets historie, hva vi står for og våre mål framover.

Fra 1990 ble NBgF i realiteten drevet som et enmannsforetak. Kjetil Hansen - NBgF's Gudfar - startet opp med ukentlige turneringer på universitetet på Blindern, og var også mannen bak både Norpunkt (eller 'Backgammon i Norge' som det dengang het) og det første offisielle NM høsten 1991. Årets mesterskap var således det fjerde i rekken.

NBgF ble formelt stiftet 21. januar 1994 med et styre bestående av fem personer: Kjetil Hansen, Victor Petersen, Henning Roschberg, Chris Snellingen og Stein Welle. Våre primære mål hittil har vært å arrangere et årlig norgesmesterskap, samt å gi ut medlemsbladet Norpunkt fire ganger i året. Vi vil nå jobbe videre for å få igang et café-miljø med ukentlige spillekvelder forskjellige steder i Oslo. Vi ønsker også å bidra til å etablere spillemiljøer i andre deler av landet, noe som nå ser ut til å være godt i gang i Trondheim. Når vi nå sitter igjen med overskudd etter NM, har vi gode muligheter til å kunne realisere våre mål.

NBgF opererer foreløpig ikke med noen formell medlemskontingent. I stedet regner vi alle som betaler registreringsavgift under NM som medlemmer i ett år framover, og bruker dette som grunnlag for utsendelse av Norpunkt og annen informasjon. Vi vil i denne sammenheng be alle om å lære seg sitt medlemsnummer (se adresseetiketten), da dette vil forenkle NBgF's organisering ved kommende turneringer.

Vår offisielle ratingliste inneholder kun de spillere som har spilt 12 matcher totalt, og i tillegg har en viss aktivitet (6 matcher) i løpet av siste kalenderår. For dem som ikke oppfyller disse kravene vil vi heretter trykke ratingen på adresseetiketten på Norpunkt. I første omgang gjelder dette kun de som har deltatt i turneringer i løpet av det siste året, men fra og med neste nummer kjører vi rating på samtlige.

Apropos Norpunkt: Kommende utgaver vil kun sendes ut til våre medlemmer. Andre som ikke har deltatt i NM, men likevel ønsker Norpunkt tilsendt, kan betale kr. 30,- til forbundets konto nr. 6094.05.47493 for abonnement fram til NM-95.

Til slutt vil vi bare nevne for alle som har tilgang til Internet, at NBgF har fått egen WWW-side, hvor bl.a. ratingliste og enkelte artikler fra Norpunkt blir lagt ut. Adressen er: http://www.ifi.uio.no/~steinw/NBgF.html Forslag til endringer/ forbedringer/ tillegg mottas med takk.

SW


Norgesmesterskapet 1994

Nok et norgesmesterskap er vel overstått - det fjerde i rekken. 80 spillere fant veien til Savoy Hotel en lørdags morgen i oktober, og etter to lange dager med intens konsentrasjon over brettene kunne man kåre Halvor Losnedal som årets norske mester.

På grunn av en noe anstrengt økonomi i forbundet kunne vi i år dessverre ikke leie lokalene fredag kveld, og det ble derfor ikke arrangert oppvarmingsturnering. Vi ble imidlertid sittende igjen med et pent overskudd etter NM, noe som vil komme alle medlemmer til gode - bl.a. ved at vi i 1995 igjen vil arrangere NM over tre dager.

Som et slags substitutt for oppvarmingsturneringen, eller som et tilbud til langveisfarende deltagere, ble det fredag kveld spilt en by-match mellom Oslo (Petersen 3/3, Roschberg 0/3 og Welle 2/3) og Trondheim (Eikseth 1/3, Rekstad 2/3 og Thorsland 1/3). Oslo-laget trakk til slutt det lengste strået, riktignok med knappest mulig margin: 5-4.

Selve hovedturneringen samlet i år 80 spillere, fordelt med 38 i mesterklassen og 42 i begynnerklassen. Hele ni spillere kom ens ærend fra Trondheim for å delta, og i tillegg hadde vi deltakere fra Hamar, Gjøvik, Kristiansand, Ålesund, Stavanger, Halden og Røyse. Det er gledelig å se at det er et spillemiljø også utenfor Oslogryta!

Som vanlig er i NM så røk flere av favorittene ut på løpende bånd. I første runde gikk forhåndsfavoritten Fredrik Dahl på en smell mot Odd Cappelen. I tillegg ble fire av favorittene trukket mot hverandre, Halvor Losnedal slo ut Shahab Ghodsi og Dag Ekmark slo ut Henning Roschberg. Tittelforsvarer Geir Høibakk overlevde første runde, men tapte mot Bertil Rognes i andre. Videre ble det som seg hør og bør harde kamper for de fleste.

Auksjonen som ble avholdt over de siste 16 spillerne var som vanlig et populært innslag, og det ble kjøpt spillere for hele 7250 kroner. Tre kamper var ikke ferdig da auksjonen ble avholdt : Dag Ekmark - Hans Liby, Espen Anfinsen - Roar Nakken og Helge Aagenæs - Halvor Lervik. Disse ble derfor solgt i par. I tillegg ble Frode Teigen / Siri Thorsland og Helge Skogstad / Trygve Eriksen solgt som par. Budene fordelte seg på denne måten:

Ekmark / Liby		1000 kr
Aagenæs / Lervik	250 kr
Nakken / Anfinsen	550 kr
Teigen / Thorsland	450 kr
Skogstad / Eriksen	450 kr
Pål Fladsrud		400 kr
Arve Heggem		500 kr
Victor Petersen		650 kr
Svein Dybvik		400 kr
Odd Cappelen		500 kr
Halvor Losnedal		800 kr
Hans Marius Eikseth	400 kr
Bertil Rognes		400 kr
Geir Høibakk		500 kr

Spesielt kan man merke seg at hele 5 av de 19 spillerne kom fra Trondheimsmiljøet, samt at de fleste av budene havnet mellom 400 og 650 kroner.

Turneringens største overraskelse var nok Trygve Eriksen som kom helt til semifinalen, men kom da til kort mot Halvor Losnedal. Dag Ekmark klarte med noen nødskrik å slå ut Hans Liby og Pål Fladsrud, men Victor Petersen ble for sterk i semifinalen.

I finalen møttes da til slutt Halvor Losnedal og Victor Petersen til en match best av tre 7-poengs sett. Etter at Halvor vant det første settet med 8-0 (8-kube i det første partiet) og Victor vant det andre settet med 7-5, endte det tredje og avgjørende settet opp med 'double match-point' i siste spill, dvs vinneren ville bli norgesmester. Etter et svært jevnt parti som hele tiden kunne ha tippet begge veier, var det til slutt Halvor som trakk det lengste strået og kunne kåres til en verdig mester.

I oppsamlingsturneringen ble finalen et rent Trondheimsoppgjør mellom Stig Eide og Hans Marius Eikseth, hvor Hans Marius viste seg som den sterkeste.

I Last Chance i mesterklassen viste Arve Heggem at han fortsatt ikke er for gammel til å flytte brikkene rundt brettet og fikk en lenge etterlengtet seier etter finaleseier mot Johnny Tønnessen.

I begynnerklassen vant Bernt Rekstad finalen mot Sigmund Barøy, Oppsamlingsturneringen ble vunnet av Trond Ola Østbye foran Ole Schrøder, mens Arne Brekka slo Frank Hjertø i Last Chance finalen.

Nytt av året var at vi spilte matchene som best av tre sett med varierende settlengde. Meningen med dette var å få mer spennende matcher og samtidig eliminere en del av de tilfeldighetene som alltid vil være i et terningspill som backgammon. I og med at det for første gang i NM var to av forhåndsfavorittene som møttes i finalen, må man kunne si at en del av hensikten ble oppnådd. Denne spilleformen er forholdsvis ny, men blir mer og mer brukt internasjonalt. Vi kommer nok også til å bruke den flere ganger ved kommende turneringer.


Intervju med Norgesmesteren

Som det første tidsskrift i verden, kan Norpunkt nå bringe et eksklusivt intervju med den nybakte norgesmester i backgammon:
Halvor 'Hellesland' Losnedal!

For å starte med det klassiske spørsmålet: Hvordan føltes det å bli norgesmester?

Veldig artig! Både å vinne, men spesielt det å spille finalen. Å spille det siste settet var like stort kick som det å vinne.

Når og hvordan begynte du å spille backgammon?

Det var vel på Blindern rundt 1990, da jeg begynte å spille 1-krones med Fredrik Dahl (og tapte 64 kroner i første spillet!). Siden ble det litt spilling både på Blindern og på de caféturneringene som den gang ble arrangert, det var vel helst på Tiffany og Mimes.

Hvorfor kalles du Hellesland?

Det kommer vel egentlig av at noen mente etternavnet mitt var noe vanskelig. Eller kanskje det er en antydning om at jeg iblant er litt heldig med terningene?

Har du vunnet noen store turneringer tidligere?

Nei, ingen store, men noen ganger på Blindern og enkelte caféturneringer. Jeg har kun vært med én gang før i NM. Det var for to år siden, og da røyk jeg ut i kvartfinalen.

Hvordan var veien til finalen?

Den vanskeligste matchen var nok finalen mot Victor Petersen, som jeg vant 2-1. Begge de to siste settene var svært lange og jevnspilte, og kunne ha tippet begge veier. Ellers hadde jeg trøbbel i kampene mot Odd Cappelen og Trygve Eriksen (semifinalen) hvor jeg bare så vidt gikk videre.

Hvordan er det med dine videre backgammonambisjoner, vil du forsvare tittelen til neste år?

Ja, det har jeg veldig lyst til! Dessuten kunne jeg tenke meg å spille flere turneringer utenlands, spesielt dersom man kunne dra en hel gjeng sammen fra Norge. Jeg var med i Nordisk i København for noen år siden, og det var kjempegøy!

Hva er det som gjør backgammon så interessant og spennende?

Man må jo for det første like spill, noe jeg gjør. Man går gjerne fort lei av mange spill, men jeg har ikke gjort det av backgammon ennå. Det kommer vel av at det sjeldent er dødpunkter, og at det alltid vil være en blanding av flaks og dyktighet. Jeg er ikke av den overtroiske typen, flaksen jevner seg ut i det lange løp. Det er ingen som kan kaste dobbel seks på kommando.

Man kan alltid jobbe og lese og studere egne og andres stillinger for å bli bedre. Men når man føler at man har lært og behersker noe, er det lett å bli fastlåst. Det er da man må jobbe for å utvikle seg videre, blant annet fordi det ofte er små nyanser som gjør at du må skifte strategi eller spilleplan. Jeg mener derfor, i motsetning til i mange andre spill, at det er kan være stimulerende å spille mot dårligere spillere for ikke å stagnere.

Ellers liker jeg både penge- og turneringsspill. I pengespill får man jo mange flere spill, i tillegg til at det blir en heftigere bruk av doblingsterningen på grunn av Jacoby-regelen.

Lesing av BG-bøker og propping av stillinger regnes ofte som alfa og omega for å bli en god spiller. Har du drevet mye med denslags?

Jeg har ikke lest så mye, bare et par-tre bøker. Jeg har ikke proppet så mange stillinger heller, det synes jeg er fryktelig kjedelig!

Jeg bodde forøvrig et års tid på Andøya der jeg jobbet som lærer i videregående skole. Det var ikke så mange å spille backgammon med der, det begrenset seg til spilling med Gunhild (samboer) og meg selv. Men jeg spilte en del sjakk med noen bosniske flyktninger som bodde der - de trivdes forøvrig svært bra.

Det var under dette oppholdet jeg fikk sansen for å lage 'turken' (toerpunktet) med 6-4 i åpningskastet. Jeg spilte ut denne åpningen en del ganger og fant ut at den må være bedre enn sitt rykte. Derfor er det litt artig å se at den begynner å bli mer anerkjent (bl.a. JellyFish).

Hva slags forhold har du til gambling og til andre spill?

Jeg liker å spille og jeg liker de fleste spill. Gambling her jeg et litt ambivalent forhold til. Det bringer jo et ekstra spenningsmoment inn i spill som f.eks. backgammon, men på den andre siden har jeg dårlig råd for tida..... Jeg har derimot ikke sansen for spill som lotto, tipping og hest.

Nå som du er norgesmester, så er du vel Norges beste BG-spiller?

Nei, det er jeg ikke. Jeg tror nok jeg er blant de bedre, men både JellyFish, Kjetil Hansen, Fredrik Dahl, Shahab Ghodsi, Dag Ekmark, Henning Roschberg og Victor Petersen er bedre enn meg.

Det disse spillerne profitterer på, er at de vet mer om spillet generelt, de kan gjenkjenne stillinger, se hvem som står best - og hvor mye bedre, og se hvilke ressurser man har til rådighet. Alt dette gjør at de kan behandle kuben mer korrekt, noe som er helt avgjørende for å bli en god backgammonspiller.

Hvilke utviklingsmuligheter tror du BG har i Norge?

Backgammon er et av verdens mest utbredte spill. Se på amerikanske serier og gamle filmer, hvor ofte du ser folk som sitter og spiller. Det danske BG-forbundet det mangedobbelte av den medlemsmassen vi har her. Jeg ser ingen grunn til at dette skulle være umulig å få til i Norge også, og det er noe jeg kan tenke meg å bidra til.

En virksomhet som beskjeftiger mange mennesker, vil jo på lang sikt generere både penger og arbeidsplasser. Det gir positive ringvirkninger til miljøet, og skaper sosial trivsel. Jeg mener backgammon på litt sikt bør ha potensiale opp mot det sjakken har, som jo har svært stor utbredelse her i Norge. En fordel med backgammon fremfor mange andre spill, er at en god spiller kan spille mot en nybegynner, og begge kan ha utbytte av det.

Hva gjør du når du ikke spiller backgammon?

Jeg arbeider for tiden som kampanjesekretær i Europabevegelsen. Det vil si at jeg er arbeidsledig etter 28. november, så dersom noen har en godt betalt jobb med prestisje og masse frynsegoder, så ta kontakt!

Ellers har jeg et godt liv, med en samboer og to barn som jeg er veldig glad i. Når det gjelder framtiden, er jeg åpen for hva som helst. Jeg liker å jobbe med ting hvor jeg kan bruke evner og skape verdier. Jeg har arbeidet som lærer på alle trinn, og også en del innen politikk og organisasjonsvirksomhet, og har trivdes godt i disse jobbene.

SW


De 10 bud i backgammon

  • Du skal ikke ha andre spill enn meg.
  • Du skal ikke lage deg noe bilde av meg som et enkelt, tilfeldig eller kjedelig spill. For jeg lar straffen for dine synder komme over deg i tredje og fjerde turnering hvis du hater meg, men viser miskunn i tusen turneringer mot dem som elsker meg og holder mine bud.
  • Du skal ikke misbruke kuben, for terningene lar ikke den som dobler for tidlig være skyldfri.
  • Kom turneringsdagen i hu, så du holder den hellig. Seks dager skal du lese teoribøker og spille om penger. Men den sjuende dagen er turneringsdag. Da skal du ikke spille om penger, men om ære og rating.
  • Du skal hedre din klubb og ditt forbund, så du får spille lenge i landet.
  • Du skal ikke slå 5-2.
  • Du skal ikke bryte prim'en.
  • Du skal ikke stjele pips.
  • Du skal ikke spille med falske terninger.
  • Du skal ikke begjære din motstanders bord. Du skal ikke begjære din motstanders prime, hans høye anker, hans terningkast eller noe annet som hører din motstander til.


Backgammonklubben i Trondheim

Det eneste stedet utenfor Oslo, som det spilles organisert backgammon, er i Trondheim. Hver tirsdag blir det arrangert turnering, og ca. 10 stykker betaler ti kroner for sjansen til å vinne kveldens trofé: En flaske rødvin.

Det blir delt inn i to grupper, hvor alle spiller mot alle. De to beste fra hver gruppe går videre til semifinale. Innimellom blir det ofte spilt pengespill (10 eller fem kroner poenget).

Klubben ble startet opp allerede for 3 år siden. På den tiden bar kampene preg av en mer avslappet spilling. Siden den gang har klubben utviklet seg. Vi har fått flere seriøse spillere; folk er interessert i å lære mer BG. Det er et lite miljø, men likevel har nivået hevet seg det siste året.

Under NM var det 9 fra Trondheim (men ingen trøndere) som tok turen til Oslo. Der bet vi godt fra oss, med seier i begynnerklassen, 1. og 2. plass i mester consolation og i tillegg flere kvartfinalister i hovedturneringen.

Etter NM har vi koblet våre matcher opp mot ratingsystemet. Stein Welle og Pål Fladsrud har vært hjernene bak dette, og de har også ordnet slik at vi har en intern ratingliste kun for matchene som er spilt oss imellom:

Ratingliste ajourført 29.november 1994

1	Svein Dybvik		1106	27	19	70.4
2	Stig Eide		1066	30	19	63.3
3	Eirik Milch Pedersen	1036	21	12	57.1
4	Arild Idsøe		1016	21	11	52.4
5	Bertil Rognes		1013	25	13	52.0
6	Ole Frøslie		1003	4	2	50.0
7	Karl Erik Faye		1000	8	4	50.0
8	Hans Marius Eikseth	992	9	4	44.4
9	Pål H. Dahl		991	9	4	44.4
10	Bjørn Helge Knutsen	990	11	5	45.5
11	Sven Eldar Malvåg	986	11	5	45.5
12	Mehran Emadipour	971	8	3	37.5
13	Jan Harald Mortensen	970	2	0	0.0
14	Siri Thorsland		954	24	9	37.5
15	Ann Kristin Knutsen	941	4	0	0.0
16	Hans Atle Hjelmen	924	8	1	12.5

Gjennomsnittsrating: 997.9 Antall kamper registrert: 1087

Så hvis du er i Trondheim en tirsdag, og har lyst på noen uformelle matcher, så kom innom Studentsenteret i Kjøpmansgata. Vi starter klokka 18:00, og holder på utover kvelden.

Stig Eide / Siri Thorsland




nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND