Tilbake til Norpunkt oversikten

">

logo
Hovedmeny


Norpunkt nr 17
Av Ole Friis Iversen, 13. April 2012 14:59
Sist endret 13. April 2012 15:15
 
Norpunkt nummer 17 inneholder litt informasjon om Oslo Backgammonklubb, teori om 2-ifra scoren, et innlegg fra Shahab om bakspill og et innlegg om NBGF-navnet. Enjoy!

Tilbake til Norpunkt oversikten


Oslo backgammonklubb

Den litt merkelige ordningen med at Norges backgammonforbund også fungerte som et lokallag i Oslo er slutt. Oslo backgammonklubb er etablert med Marianne Husum som leder. Oslo backgammonklubb vil overta ansvaret for Oslo Open, samt for de lokale spilleaktiviteter i hovedstaden. NBgF vil nå bli et mer rendyrket landsforbund, med ansvar for ratingsystemet, informasjonsformidling gjennom Norpunkt og e-mailingliste, og for NM.

Marianne Husum

Marianne (ung dame—alder kan vel fortsatt ikke avsløres på medlemmer av det svake kjønn) kom med i bg-miljøet i Oslo for tre år siden, og har vært et ivrig og initiativrikt medlem, senest som "lokalansvarlig" for fjorårets Oslo Open og NM. Med sin bakgrunn fra restaurant-næringen har Marianne et bredt kontaktnett og god markedsinnsikt, hvilket burde love godt for tilgangen på gode spillelokaler i årene som kommer. Mariannes drøm er å utvikle Oslo Open til en stor internasjonal turnering. Marianne studerer juss på Universitet i Oslo. Hun har, som de fleste sikkert kan forstå, tidligere jobbet som fotomodell!

Dockside serie

Det spilles som før ukentlig turnering på Dockside på Aker brygge i Oslo hver mandag. Fra mandag 16. februar starter vi opp seriespill som vil løpe utover våren. Dockside sponser oss med ekstra pengepremier.


Å doble 2-ifra skårer

Stein Kulseth

I kjølvannet av artikkelen om doblings-teori i nummer 15 vil vi se litt nærmere på matsjskårer skårer der den som leder har 2 poeng igjen for å vinne matsjen. Disse skårene er spesielle på flere måter:

  • Lederen vinner matsjen akkurat med 2 poeng. Det siste poenget i matsjen er det absolutt mest verdifulle av alle så det er stor forskjell på å vinne 1 eller 2 for lederen her, dette gjør udoblede gammon eller doblede enkelspill ekstra sterke for ham.
  • Lederen har ikke bruk for mer enn 2 poeng noe som gjør spill hvor mer enn 2 poeng står på spill mer verdifulle for den som ligger bak.
  • Den som ligger bak kan redoble automatisk til 4. En automatisk redobling er lik en 100% effektiv redobling, slik at dette er særlig verdifullt i stillinger som vil være vanskelig å redoble effektivt.
  • Etter første dobling - og eventuelt automatisk redobling - er kuben død.

Dette gjør at kubestrategien på 2-ifra-skårer kan avvike tildels sterkt fra pengespill, og det er lett å gjøre store feil hvis vi ikke tar hensyn til dette.

Kubestrategien i 2-ifra-skårer

I spill med gammonsjanser skal lederen være veldig forsiktig med å doble: Han tjener mindre enn vanlig siden han ville ha vunnet matsjen uansett med en gammon, og han risikerer mer enn vanlig da motspilleren etter sin automatiske redobling plutselig kan vinne 8 med en gammon (eller gud forby 12).

Den som ligger bak skal derimot være rask til å doble stillinger med mye gammon av samme grunn. Han har bruk for 4 poeng, mens den som leder bare har bruk for 2, slik at lederens takepunkt kan bli vesentlig høyere enn ved pengespill i slike situasjoner. I tillegg gjør han både kuben og eventuelle gammon for lederen verdiløse.

I spill med lite eller ingen gammon kan lederen gjøre god bruk av kuben. Riktignok kan også her motstanderen redoble til 4, men de to verdiløse ekstra poengene blir til en viss grad kompensert av den ekstra verdien på det siste poenget i matsjen, samt at motstanderen nå ikke kan kube ham ut, men må spille alle spill helt ut.

Den som ligger bak skal ikke doble raskere enn for pengespill hvis det er lite gammon. På grunn av det siste poengets verdi har lederen i utgangspunktet lavere takepunkt enn for penger, men dette kompenseres av at kuben vil være død.

Nå skal vi se litt nærmere på hva takepunkt og doblingsvinduer blir for forskjellige 2-ifra skårer, for stillinger med null gammon, og med stillinger som har 1/3 gammon begge veier, slik som denne:

Blå i kastet. Denne stillingen har ca. 1/3 gammon begge veier ifølge JellyFish

Husk at som en referanse er takepunkt for penger uten nevneverdig gammon ca. 21,5% når en regner med verdien av å ha kuben, mens takepunktet med 1/3 gammon blir ca. 30%. Doblingsvinduet for penger er ikke trivielt å regne ut, vi må gjøre noen antagelser om hvor stor verdien av å ha tilgang til kuben er. Hvis vi regner doblinger og redoblinger som 70% effektive kan vi beregne at doblings-vinduet ved null gammon åpner ved 69% vinnersjanse, mens ved 1/3 gammon åpner det ved ca. 62% vinnersjanse.

Lederen blir doblet

Takepunktene for lederen når han blir doblet til 2 er:

0 gammon 1/3 gammon
2-ifra, 3-ifra 28,5% 37,5%
2-ifra, 4-ifra 20% 40%
2-ifra, 5-ifra 20% 36%
2-ifra, 6-ifra 22% 34%
2-ifra, 7-ifra 24% 36,5%
2-ifra, 8-ifra 21% 36%

Vi ser som ventet at takepunktene blir høye når det er en del gammon i stillingen, mens takepunktene uten gammon er omtrent som for penger. Unntaket er 2-ifra, 3-ifra som har et noe høyere takepunkt også uten gammon; hovedsakelig fordi poenget som gir Crawford er det nest mest verdifulle i matsjen.

Ellers ser vi at gammon er mest farlig på skåren 2-ifra, 4-ifra hvor en doblet gammon akkurat er nok til å vinne spillet for den som ligger bak. Her er det spesielt viktig å være obs på kuben, ta som eksempel denne stillingen (etter blå[31]:8/5 6/5 - hvit[63]:24/15 - blå[53]:13/10* 13/8 - hvit[42]:bar/23 13/9):


Hvit leder 7-5 til 9. Blå dobler.

I pengespill ville det være for tidlig å doble denne stillingen, her er det en klar dobling og Hvit bør såvidt droppe. Faktisk ville det ikke være på jordet for Blå å doble forrige tur.

Doblingsvinduene for den som ligger bak åpner ved:

0 gammon 1/3 gammon
2-ifra, 3-ifra 60% 48,5%
2-ifra, 4-ifra 70% 44%
2-ifra, 5-ifra 71% 50,5%
2-ifra, 6-ifra 65,5% 50%
2-ifra, 7-ifra 66,5% 51%
2-ifra, 8-ifra 66,5% 52%

Igjen ser vi at strategien ved lite gammon er omtrent som for penger, bortsett fra ved 2-ifra, 3-ifra. Med vesentlig gammon-sjanse derimot kan den som ligger bak forsvare å doble uten å være favoritt, igjen mest utpreget ved 2-ifra 4-ifra. Som alltid gjelder imidlertid at man bør ha signifikante markedstapere for at det skal være noen vits i å doble.

Lederen dobler

Når den som ligger bak blir doblet er takepunktene:

0 gammon 1/3 gammon
2-ifra, 3-ifra 25% 25%
2-ifra, 4-ifra 17% 17%
2-ifra, 5-ifra 21,5% 19%
2-ifra, 6-ifra 20% 15%
2-ifra, 7-ifra 22,5% 15%
2-ifra, 8-ifra 19% 11%

mens doblingsvinduene åpner ved:

0 gammon 1/3 gammon
2-ifra, 3-ifra 70% 70%
2-ifra, 4-ifra 80,5% 81,5%
2-ifra, 5-ifra 75,5% 80,2%
2-ifra, 6-ifra 75,5% 84%
2-ifra, 7-ifra 73,5% 86%
2-ifra, 8-ifra 78% 90,5%

Igjen er resultatene som vi venter. Når det er lite gammon skal lederen ikke være redd for å doble, bare et lite grann mer forsiktig.

Men mens gammonsjanser er et incentiv for å doble tidligere i pengespill ser vi at han her skal være mer forsiktig når det er gammonsjanser. I tillegg må vi huske på at han fort blir for god til å doble på denne skåren. Forskjellen mellom å vinne ett og to poeng på disse skårene er nesten like stor som forskjellen mellom å vinne ett og å tape ett, slik at hvis han kan vinne bare litt mer gammon enn han taper skal han spille videre. Dvs, med så mye som 1/3 gammon er det faktisk aldri riktig å doble på disse skårene, du blir for god til å doble før du er god nok!

En klype salt

Vi har slått om oss med litt tall og prosenter her, en bør huske på at disse er eksempler regnet ut under ett sett gitte forutsetninger, og at endringer i disse forutsetningene vil gi endringer i takepunkt / doblingsvindu. Vi mener likevel at tallene er representative for riktig kubestrategi på 2-ifra skårer, og at de gir et visst kvantitativt inntrykk av hvor stor forskjellen fra pengespill er i de ulike tilfellene.

I spill er det imidlertid viktig å også beregne motstanderen sin. Hvis du antar at han dobler og tar som for penger kan du tjene på for eksempel å la være å doble i en stilling som den nevnt ovenfor.

2-ifra 2-ifra

Denne skåren er helt spesiell, her kan du tillate deg å doble ved første markedstaper du ser. Argumentasjonen for dette er at hvis motstanderen din følger samme strategi vil han eventuelt alltid doble deg inn, slik at hvis han vinner, vinner han også matsjen for han, mens hvis du tillater deg å miste markedet med noen kast vil ikke nødvendigvis du vinne matsjen hvis du vinner.

Dette betyr at du også i prinsippet kan doble ved første kast, da slipper du å bekymre deg om å lete etter mulige markedstapere, men kan konsentrere deg om å spille. Imidlertid kan du ikke være sikker på at motstanderen din alltid vil klare å doble deg inn, så i praksis kan det være bryet verdt å vente med å doble til du ser markedstaperen. I mellomtiden kan det hende han mister markedet sitt uten å ha doblet. Takepunktet på denne skåren er så høyt som 30%, så hvis han ikke kan korrekt strategi kan han fort dumme seg ut her.

Helt til slutt…


Blå leder 7-4 til 9. Skal blå doble?

Altså 2-ifra 5-ifra, og null gammon. Vi har jo funnet ut at Blå skal doble omtrent som for penger, ørlite grann mer konservativt, men her er han jo på langt nær favoritt? (14 kast for å vinne - 39%). Poenget her er at Hvit ikke lenger har sin automatiske redobling. Hvis Blå ikke kommer av er spillet tapt uansett, så kuben har null verdi for Hvit. Dermed veier den ekstra verdien av det siste poenget tungt nok til at Blå kan forsvare å doble som underdog. Etter dobling er vinstsjansen hans 39% + 61%*60% = 75,6%. Uten dobling er den bare 39%*85%+61%*68% = 74,6%. I tillegg til denne ene prosenten kan det være mye å tjene på å doble her hvis du spiller mot en bedre spiller. F.eks. hvis jeg spiller mot Kit Woolsey kan jeg regne med å vinne 39% + 61%*50% = 69,5% hvis jeg dobler, men bare 39%*79% + 61%*57% = 65,6% hvis jeg lar være. (Ifølge ratingdifferansen vår på FIBS og Tomas Szabos matsjvinsttabell for ulike spillere)

Med andre ord det er også lov å bruke huet!


Shahab spiller bakspill

En gyllen regel i backgammon er at den beste måten å vinne et bakspill på er å sørge for at det er motstanderen som spiller det. Dette gjelder ikke nødvendigvis hvis du spiller mot Shahab Ghodsi, en av våre beste spillere som dessuten har en særlig forkjærlighet for bakspill. Her kommenterer Shahab noen bakspillstillinger for Norpunkt


Blå skal spille 24

Den som spiller mot bakspill må prøve å få 6-punkts-prime. De ekstra brikkene på 6 og 5 punktet er nokså unyttige med en gang han har et anker her på 4-punktet, så de må komme tilbake i partiet. Så i sånne partier hvor motstanderen ikke har noe bo, skal du kanskje slå med begge, 6/2* 5/3*. Ikke for å lage punktene, men for å få brikkene tilbake. Eventuelt 5/3* 13/9 for å få 9-punktet og lage 5-prime. De bakerste mennene er det ikke noen vits i å flytte. Når motstanderen har så mange bak en firepunkts-prime er de ikke i noen fare. Du må bare prime han så fort som mulig.


Hvit skal spille 11

Her spiller hvit et bakspill som allerede er primet og kaster 11. Det er noen som spiller 8/5* 6/5, og jeg mener det fungerer nesten aldri med så mange brikker bak og en så fin prime. Jeg ville ha spilt 6/5* 6/4* 2/1.Selv om jeg spiller mot en god spiller som vet at han ikke skal slå, så tvinger jeg ham, og hvis jeg er heldig så slår han to av brikkene. Er jeg veldig heldig så kaster han 21 eller 11 slik at jeg får resirkulert de to dummeste brikkene. Ofte danser jeg en gang med 5’er eller 6’er, og så har jeg en to-tre kast for å kaste en 6-er før jeg kræsjer.

Her er det så mye gammon uansett, at det eneste jeg må tenke på er å time bakspillet mitt. Timingen er alt i bakspill

Dessuten hvis du blir slått og ligger på bar så garderer du mot 55 og 66


Hvit skal spille 11

Jeg vil påstå at 23-bakspill er så mye sterkere enn 13 bakspill at med 11 her skal man svitsje til 23-punktet framfor å lage 5-punktet. Alle gamle bøker mente at 1-3 bakspill er minst like sterkt som 2-3, og noen mente til og med det er det sterkeste. Men etter min erfaring mener jeg at 11 her må spilles 24/23(2) 6/5* 8/7, 1-3 bakspill her blir veldig vanskelig timet.

Hvis man er en sterk bakspiller skal man ihvertfall spille 24/23(2), men jeg vil ikke anbefale det til alle. Hvis man ikke klarer å time bakspillet er det bedre å lage golden.

Et annet alternativ er 24/23(2) 6/5*(2) som dupliserer 6-ere og gir ham mindre frihet til å lage barpunktet. I sånne bakspill kan det være like greit å bli kvitt 6-punktet slik at du slipper å spille 5-ere når du har fått alle menn inn i boet.

NP: Hva med en stilling som denne, skal hvit hoppe ut og slå her og gi opp bakspillet?


Hvit spiller 52

Her er det en bak fra før og med to bak kan jeg skape en prime selv. Jeg vil forsøke å gå fremover her, selv om jeg elsker bakspill.

Hvis brikken på bak 4-punktet isteden er på midtpunktet derimot ville jeg heller satse på bakspill. Men det er vanskelig å vite hva som er rett, og man kan heller ikke stole på JellyFish i sånne stillinger for det er ikke hans sterke side.

NP: Hva med en stilling som denne, skal hvit slå med 6-er her?


Hvit spiller 6x

Med 6-er her ville jeg forsøke å slå og slotte i boet og håpe å bli truffet og skaffe meg timing på den måten.


Skal hvit doble?

Blå har veldig lett take. Bare de 25% hvor hvit bommer og blå vinner gammon gjør at det er best at hvit ikke dobler. Kuben har mye verdi for hvit og det er best å beholde den.


Kan hvit ta?

Det er en dropp. Veldig ofte kommer hvit til å spille bare 1-2 bakspill uten timing og tape gammon. Jeg er veldig sikker på at det er en dropp med klar margin. Kanskje hvis jeg har en til bak slik at jeg har mulighet til å bytte til 2-5 eller 2-7.


Navnet skjemmer ingen…
bortsett fra Norges Backgammon Forbund

av Kjetil Korslund

Det synes åpenbart at navnet til NBgF er laget i analogi med navnene til tilsvarende forbund i engelskspråklige land. Problemet er imidlertid at engelsk og norsk har forskjellige regler på dette området; norsk krever sammenskrivning av sammensatte ord. Som mange allerede har oppdaget, er altså navnet ’Norges Backgammon Forbund’ grammatikalsk feil. Riktig kunne ha vært ’Norges Backgammonforbund’. Hvorvidt man i stedet skulle bruke dette, eller finne på noe annet, kan overveies. Det synes imidlertid innlysende at vi ikke lenger kan beholde navnet i sin nåværende (feilaktige) form. Hvis noen skulle føle behov for større autoritet enn undertegnede, kan det henvises til Språknytt 4/97, side 11.




nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND