logo
Hovedmeny


Ratingkalkulator
Av Vidar Osen, 9. Oktober 2021 16:57
Sist endret 21. Oktober 2021 07:59
 

For de som ønsker å lære litt mer om hvordan ratingen påvirkes av seier og tap, har vi utviklet en litt annerledes ratingkalkulator enn man finner ellers på internett.


Ratingene på nbgf.no beregnes etter "FIBS"-formelen, som er en tilpasning av ratingsystemet ELO som brukes i sjakk. Formelen tar hensyn til forskjellen i spillestyrke til spillerne.

Backgammon er et spill hvor flaks og uflaks spiller en vesentlig rolle for utfallet av en kamp. Flaks-elementet er til stede i alle sportsgreiner ("fotballen er rund" blir det ofte sagt), men er en faktor som det ikke er så lett å tallfeste. I backgammon derimot, er det enkelt å skjønne at terningene vil kunne bestemme forholdsvis mye av utfallet. Og det er nettopp dette som gjør backgammon til et så fascinerende spill: Enhver nybegynner vil kunne vinne over selv de beste spillerne. Følelsen av å vinne er nesten like god selv om man vet at det bare var på grunn av flaks (og selvfølgelig også frustrasjonen over å tape). Men over tid, og med økende lengde på kampene, vil den beste spilleren vinne flest kamper.

Ratingen til hver spiller er et mål på spillestyrke. Det vil være en sterk sammenheng mellom PR og rating. Men PR er et "absolutt" tall som forteller noe om hvor godt man har spilt i hver enkelt kamp (eller rettere sagt: hvor lite feil man har gjort i løpet av kampen), mens ratingen vil være et "relativt" tall som variere ettersom man vinner eller taper kamper. Og, i enkelt-kamper vil det altså være et vesentlig innslag av tilfeldigheter som bestemmer hvem som vinner. Over tid vil dette jevne seg ut og ratinglisten vil gjenspeile forskjellen i spillestyrke blant de på ratinglisten. Spillestyrken (PR) vil heller ikke være fast, men varierer fra kamp til kamp og vil også påvirkes av hvor mye man studerer spillet og "trener".

En annen ting det er viktig å være klar over, er at ratingen hver enkelt spiller har, vil være avhengig av de andre spillerne på ratinglisten. Man kan ikke sammenligne rating-tall fra én rating-liste (f.eks. på nbgf.no) med rating-tall fra andre rating-lister (f.eks. på Backgammon Studio eller det svenske backgammonforbundet). Mengden rating-poeng er konstant (hvis man ser bort fra en ekstra giring som er lagt inn i starten for hver spiller) og den høyeste poengsummen man kan ha vil være avhengig av hvor stor forskjell det er i spillestyrke blant spillerne. Dette er særlig interessant når det gjelder hver enkelt klubb i NBGF (særlig før Covid19-tidene da det var betydelig færre online-turneringer på tvers av klubbene): Hvis klubbens medlemmer er ganske jevngode og de stort sett spiller med hverandre og ikke spillere fra andre klubber, vil ratingen deres bli liggende rundt 1500! (siden man starter på 1500). Uansett hvor gode eller dårlige spillerne er! Jo større spredning det er på spillerne, jo høyere vil ratingen til beste spiller bli og jo lavere vil ratingen til de dårligste spiller bli.

Så til saken. Ratingkalkulatoren har vært tilgjengelig på nbgf.no en stund, men godt gjemt som et lite kalkulatorsymbol på "head 2 head"-siden under spillerprofilene:

Kalkulatoren ligger nå også inne under "Linker" i hovedmenyen på venstre side.

Åpne kalkulatoren i et nytt vindu her.

Legg merke til at man kan velge "detaljnivå" oppe til høyre. Den helt enkleste varianten er ganske lik med det man finner på andre nettsteder (men det er ikke veldig mange kalkulatorer der ute). Her kan man se sannsynligheten for å vinne/tape og hvor mange rating-poeng man vinner/taper basert på rating, erfaring og kamp-lengde. For eksempel kan vi se på hvor mange rating poeng en gjennomsnittlig spiller (rating 1500) vinner eller taper i en 5-poengs kamp mot en av Norges beste spillere (rating 1850):

Gjennomsnittlig spiller har ca. 29% sjanse til å vinne (vinner altså nesten 1 av 3 kamper). Ved seier, vil ratingen øke med 6.36 poeng:

Ved tap, vil ratingen minke med kun 2.58 poeng:

Hvis man endrer kamp-lengden til 13 poeng, vil man se at sannsynligheten for å vinne er 19%; gjennomsnittspilleren vil altså vinne nesten 1 av 5 kamper når kamplengden er 13 poeng. Seier her vil gi en økning på 11.69 rating-poeng, mens et tap kun vil gi en reduksjon på 2.73 poeng (sjekk det ut selv ved hjelp av kalkulatoren).

Her er mye av "skjønnheten" i rating-formelen: Hvis disse to tenkte spillerne spiller 5 stykk 13-poengs kamper, vil ratingen være nesten uendret hvis gjennomsnittspilleren vinner 1 kamp og taper 4.

Detaljeringsgrad "Avansert"

Neste nivå ("Avansert") vil gi noen illustrative diagrammer for sammenhenger mellom spillestyrke og endring i rating-poeng når man vinner/taper en kamp. Dialgrammene oppdaterer seg straks man endrer på noen av tallene:

Større detaljeringsgrad

Det er to detaljeringsgrader til: "Nerd" og "Geek":

Jeg skal ikke gå inn på noen nærmere forklaring på disse, men ønsker å kreditere Hans Marius Eikseth for idéene til det som ligger der, samt takke ham for inspirasjon og gode innspill under arbeidet med utviklingen av dem.

 

 




nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND