logo
Hovedmeny


Begynner #2 11.3. - les evalueringen fra de som fikk veiledning etter #1!
Av Yvonne Pasali, 3. Mars 2022 10:21
Sist endret 9. Mars 2022 19:22
 

Begynnerklassen sine deltagere i Norgescup har fått et unikt tilbud fra elitespillerne, med Svein Wang Dybvik i spissen, om å få en gjennomgang og analyse av kampene de spiller i Norgescup. Tilbakemeldingene fra spillerne som takket ja første gangen er unisont positive og takknemlige!

På fredag er det Begynner #2 og vi håper enda flere både vil delta og benytte seg av tilbudet. All info finner du i kalenderen. Les sitater fra spillerne og hvordan dette kom igang fra Svein i nyheten.


Svein Wang Dybvik, bosatt og spiller i Oslo, har vært medlem i NBgF siden 1994. De som deltar i Nettligaen kjenner han best som den eneste med 4 sesongseire! Av 10 sesonger er det en bragd uten sidestykke. I det siste har han blitt kjent også som en god veileder/lærer.

 Mina Young:
"Det å få forklart taktikken bak forskjellige trekk, på en pedagogisk måte. Det ble også en god flyt i den timen der jeg også hadde anledning til å stille spørsmål—det var ikke bare han som pratet. Jeg lærte mye av det! Takk Hans Marius!"
 
Kristian Dankel:
"Hei! Ja det synes jeg har vært et kjempebra tilbud. Det var vel ikke mer enn fem minutter inn i første møtet mitt med Hall at jeg kjøpte XG. Jeg har fått mye uttelling på det allerede, og kan etter bare et par møter se på egne kamper mer analytisk. Det gir selvfølgelig motivasjon for enda mer spill! Håper dette tilbudet står fremover, da jeg personlig allerede innser jeg trenger mer hjelp med eget spill enn jeg hadde antatt 😂 Takk Hall Skåra!"

Bahar Bahar:
"at Thorleif brukte så mye tid for å anlysere mine kamper og finne feil jeg gjorde, det er bare respekt! Slå der du tviler å slå.. ikke minst... spill offensift, ikke bare forsvar.....nå vet jeg at golden er veldig viktig! Takk for alt du lærte meg, Thorleif!"
 
Elisabeth Burum:
"jeg hadde stagnert på mitt nivå.. Men med den hjelpen jeg fikk, så lærte jeg mye og fikk en mye bedre forståelse av spillemåte og at man ubevisst fortsetter med feil man gjør. Først ved å snakke om feil, få forklart hvorfor det er feil og finne de rette.. ja, da kan man bli bedre. Anbefales på det sterkeste. Utrolig flott hjelp å få. Kjempe takknemlig, Svein!! 🙏
 
Masoud Kolbeh:
"Det var veldig lærerik for meg å ha muligheten til å snakke med en av de sterkeste BG spillerne om en felles ting: å lære mest mulig. Utrolig motiverende! Takk Svein!!"
 
 
Svein, hva var grunnen til at du satte igang tiltaket med å hjelpe Begynnerklassen?

"Da jeg startet å spille backgammon i Trondheim i første halvdel av 90-tallet ble jeg fenget av en klassekamerat som spilte backgammon på nettet, på FIBS. 
 
Jeg satt sammen med ham og så på at han spilte, og jeg spurte og gravde om hvorfor 
han gjorde det ene og det andre. Jeg lærte masse. Senere, da jeg hadde begynt å spille selv, kom jeg inn i det nystartede backgammon-miljøet i Trondheim. Vi var en hengiven gjeng som spilte, lærte og hadde det veldig gøy sammen. Flere av disse er i dag etablerte og gode spillere og har blitt en del av ryggraden av backgammon-Norge.
 
Det virker ikke som det er så mange slike miljøer i dag. Og når spillet i enda større grad har flyttet over på nett, finnes det ikke så mange arenaer for å utveksle erfaringer og prate om spillet.
 
For at backgammon skal vokse i Norge må man fange spillere og få dem interessert. Når det er gjort, må de få en progresjon i spillet sitt. De vil til en viss grad få det ved bare å spille, men den største læringen vil man få ved å få en dypere forståelse for spillet. Det finnes en mengde bøker og videoer på nettet, men de er ikke særlig interaktive og man kan ikke be om litt ytterligere forklaring eller ha meningsutveksling.
 
Derfor tenkte jeg det ville vært lurt å gi folk som ønsker forbedre seg et tilbud om å komme i kontakt med en erfaren spiller, slik at de kan kommunisere rundt det vellet av stillinger og temaer som finnes i backgammon. 
 
For noen uker siden kontaktet jeg president Thorleif i lunsjen en dag for å foreslå at vi tilbyr deltakere i begynnerklassen i Norgescupen å få online veiledning om en av kampene som de hadde spilt i Norgescupen. Thorleif fyrte umiddelbart og et par timer senere var han klar til å publisere en nyhet om dette på nettet. Jeg fikk stogget ham, og foreslo at vi samlet en del veiledere før vi gikk ut og annonserte."
 
En seanse arter seg gjerne slik:
 
* eleven melder interesse og velger seg en kamp fra Backgammonhub som de har spilt i Norgescupen
* veileder arrangerer et møte på Zoom (Teams kan også brukes)
* veilederen deler skjerm og viser Extreme Gammon eller Gnu Backgammon som er analyseprogram
* man går gjennom kampen og ser spesielt på ting som eleven har ønsket å snakke om (f.eks. kubespill eller strategiske tema)
* eleven forteller hva de tenker og så prater man litt om hvorfor det eller det er best.
* det hender også at det dukker opp andre tema underveis, enten via spillet eller at elev eller veileder plukker opp noe som man ønsker å snakke om
 
Man kan få tilbakemeldinger på spillet sitt i Hub, Backgammonstudio (Heroes), Backgammon Galaxy eller i analyseprogrammene, men foreløpig er disse ikke spesielt gode til å forklare hvorfor; de gir bare et sett med tall. En erfaren spiller vil kunne snakke ganske fornuftig og lenge om disse stillingene, og det er dette som er så verdifullt for de som ønsker å lære. 
 
Man har gjerne satt av en time i disse seansene. Dette kan vise seg å være for lite for å komme gjennom hele kampen, for når man først begynner å prate, er det fort gjort å miste kontroll på tiden. 
 
På fredag er det en ny begynnerturnering, og vi håper at det kommer enda flere elever som ønsker veiledning. Men det fordrer at vi får rekruttert flere veiledere. Å være veileder krever ikke mye, men gir mye igjen i form av takknemlighet og interesse fra den man snakker med. Man trenger ikke å være på topp 20 i landet for å være en god samtalepartner. Under seansene jeg har hatt, hendte det at jeg ikke kunne forklare hvorfor det eller det var best. Og jeg måtte innrømme at jeg trolig også hadde gjort blundere i samme stilling. Men jeg tror ikke det er så veldig viktig at alt man sier er 100% korrekt. For begynnere kan det være vel så viktig å høre hvilke betraktninger som gjøres i en stilling. Det i seg selv kan være en øyeåpner. Om veilederen heller ikke greier å vurdere betraktningene opp mot hverandre (f.eks. om man skal stå eller løpe fra ankeret), så viser det bare at alle har noe å lære.
 
Som Thorleif så bra sa: "Veilederen vil også lære av dette. Når man blir tvunget til å sette ord på ting, så lærer man noe selv" Fullstendig korrekt.
 
Her er det som forventes av en veileder:
 
* ha et minimum av pedagogiske evner (veilederne vil også lære å bli veiledere, ingen er perfekte på første forsøk)
* ha relativt god erfaring og kunnskap om backgammon
* kunne sette opp et møte med Zoom/Teams
* ha tilgang på analyseprogram
* se gjennom kampen før møtet (trenger ikke ta lang tid)
* ha møtet på ca. 1 time
* melde fra at du har hatt møte
 
Veiledere til nå er 
* Hans Marius Eikseth
* Hall Skåra
* Thorleif Reisvold
* Undertegnede, Svein Wang Dybvik
 
Dersom du lurer på om du vil være veileder, kontakt meg på trikkeskinner@gmail.com
 
Dette veiledningsopplegget er én måte å få løfte spillere opp et nivå eller to slik at de finner spillet enda mer interessant og at de ønsker å fortsette å spille. Det krever relativt lite innsats fra en veileder og det er lite man trenger å forberede. Mer eller mindre alt gjøres og sies under seansene. 
En større utfordring som forbundet har er å lage et opplegg for å drive undervisning i spillet, fra nybegynner til de som ønsker å ta seg videre opp på ferdighetsstigen.
 
 

 

 




nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND