logo
Hovedmeny


Velkommen til NM 2024 i begynnerklassen!
Av Danijela Johannessen, 10. Oktober 2024 19:32
Sist endret 14. Oktober 2024 20:03
 
Her får du praktisk info om turneringen, hovedregler og noen tips


Sted og tid

NM spilles på Olympen på Grønland, og i tilknyttede lokaler. 

Dere spiller første runde fredag kl. 18 og fortsetter med turneringen lørdag kl. 10 (det blir flere runder på lørdag). Semifinale, bronsefinale og finale spilles på søndag, oppstart kl. 11.

Turneringsformat og resultater

Alle har 2 liv, fram til semifinalen. Det vil si at når du har tapt din første kamp, går du i såkalt fighterturnering og kan kvalifisere deg til semifinale og finale derfra. Når du har tapt din første kamp i fighter, er du ute av turneringen.

Rapportering av resultater: De som vinner kampen, sender en melding i messengergruppa for begynnerklassen.

Kamplengde: 7/9 poeng i hovedturneringen, semifinalen og finalen, 5 poeng i fighterturneringen

Se påmeldte og følg med på turneringen i Drawboss.

Regler og utstyr

Hovedregler

1. Ha det gøy!

2. Opptre sportslig

Brett

Ta med brett hvis du har det. 

Klokke

Alle kamper spilles med klokke. 

Hvis du ikke har spilt med klokke før, kan følgende være greit å vite:

  • Noen bruker sjakklokke, andre bruker app på mobil, for eksempel Backgammon scoreboard. Vi anbefaler at du laster ned en klokkeapp og gjør deg kjent med den før turneringen. Se gjerne etter ordet "Bronstein" i innstillinger (finnes ikke i alle apper).

  • Hver spiller har 2 minutter i “tidsbanken” per poeng. Spiller du for eksempel en kamp til 7 poeng, har du 14 minutter i banken. I tillegg får du 12 sekunder per flytt/kubeavgjørelse; Bruker du mer enn 12 sekunder, begynner tiden fra tidsbanken å gå.

  • Du trykker på klokken når du er ferdig med flyttet ditt eller kubeavgjørelsen din. Da begynner motstanderens tid å gå.

  • Ikke plukk opp terninger før motstanderen er ferdig med flyttet sitt/kubeavgjørelsen sin og har trykket på klokken. Kaster du terninger mens motstanderens tid går, kan motstanderen bestemme om du skal spille det kastet eller kaste på nytt. 

  • Sett klokken på pause når dere er ferdige med et parti, eller hvis dere av andre grunner trenger å stanse kampen.

  • Skjer det noe mens du kaster, for eksempel at du mister terninger eller at de lander feil, kan du restarte tilleggstiden på 12 sekunder før du kaster på nytt.

  • Går du tom for tid, har du dessverre tapt kampen.

Kube

Alle kamper spilles med kube. 

Crawfordregelen gjelder i alle kamper. Ukjent med Crawford? Det betyr følgende: Når den første av dere er 1 poeng unna seier, kan ikke kuben brukes i neste parti (Crawfordpartiet). Hvis kampen ikke blir avgjort etter Crawfordpartiet, kan spilleren som ligger under bruke kuben i påfølgende partier.

Pause

Hver spiller kan ta 5 minutters pause i løpet av en kamp. Du kan ta pause mellom partier, ikke midt i et parti.

Hvis du observerer feil

I en kamp du selv spiller: Hvis du ser at motstanderen har flyttet brikkene sine feil, eller at hennes eller hans tid feilaktig går, må du si ifra. Dette gjelder også når utfallet ikke er gunstig for deg (husk hovedregel 2).

I en kamp du er tilskuer til: Det kan være litt krevende, men du kan faktisk ikke si noe på eget initiativ. Men hvis spillerne er usikre på noe og spør tilskuere, kan du svare. 

Tilskuere

Det er ganske vanlig å se på andre kamper når man ikke selv spiller. Samtidig er det viktig at man som tilskuer ikke forstyrrer spillere eller gjør noe som kan hjelpe en av spillerne (for eksempel kommenterer kampen, scoren eller tiden på klokken). 

Det samme gjelder dine kamper – hvis noen forstyrrer deg mens du spiller, si fra til turneringsledere. 

Fullstedigre regler som gjelder for alle turneringer kan du lese her.

Andre aktiviteter

Mange av oss kommer til å ryke ut av turneringen etter et par–tre runder, sånn er det bare. Men fortvil ikke, det er fortsatt mange muligheter til å spille! Du kan være med på:

Lagkonkurranse: I NM for lag stiller man med 3 personer per lag. Hvis du vil spille på lag, send gjerne en melding i messengergruppa for begynnerklassen eller på NM-arrangementet på Facebook og hør om det er flere som vil spille. Det vil også være mulig å danne et lag når NM starter. Lagkonkurransen begynner fredag kveld og koster 300 kroner per lag. 

Speed: Vanlig backgammon, bare med kortere tid på klokken. Åpent for alle som blir slått ut før søndag. 

Double consultation: Her spiller to spillere sammen, og kan diskutere fritt under spillets gang. Det koster 200 kroner å delta (dvs. 100 per person).

DMP: Dette står for Double match point. Her spilles det kun 1 ett enkelt parti, uten kube. 

Jackpots: Små turneringer med 4 eller 8 spillere og varierende innsats. Kjøres kontinuerlig og starter så snart de er fulltegnet.

Se detaljer for alle konkurranser på hovedsiden for NM.

Faglig påfyll

Youtubekanalen til NBgF finner du mange videoer fra tidligere mesterskap og turneringer, med ekspertkommentatorer. 




nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND