logo
Hovedmeny


Gratulerer til det flotte laget vårt som kapret gull til Norge i online VM for lag.
Av Marianne S. Husum, 27. Februar 2025 22:47
Sist endret 1. Mars 2025 14:53
 

Tid for dybdeintervjuer


I en utrolig spennende turnering som endte i omkamp mellom Norge og Tyskland var det våre som til slutt slo knockout på storfavoritt Tyskland. Da kaptein Thorleif Reisvold slo ut Dirk Schiemann – sannsynligvis verdens sterkeste backgammonspiller, var det bare å slippe jubelen løs.  Siste vant vi også bare på gøy.

Det var totalt 42 lag med 234 spillere som deltok, og vi vant altså selv om våre antatt beste ikke fikk være med å leke.. Det er ganske så imponerende i møte med topptunge lag fra hele verden.

Thorleif var den selvskrevne kapteinen på stjernelaget. Både han og Rune Halvorsen har tidligere i en årrekke vært ledere av Stavanger backgammonklubb og begge har faktisk også vært president i Norges backgammonforbund. Rune vant NM i 2021 og i 2018. Han vant også EM for lag på Island i 2017. Bjørnar Pettersen vant Online NM i 2020, og har en bror som har vært norgesmester 2 ganger.  Etter å ha funnet kjærligheten i Oslo Backgammonklubb ble Kristian Stegenborg importerte fra Danmark. Rune Færevåg vant NM i 2019, og er på sin side i følge ryktene ofte sett i Danmark.

Det er tid for dybdeintervjuer  

Hvem lærte deg å spille backgammon? Og når var det?

Thorleif Reisvold (kaptein): Min backgammonreise startet i 1994, under et besøk hos en venn i Bergen. Han delte et kollektiv med tre andre, og det var en av dem som introduserte meg for Backgammon. Tilfeldigvis en barndomskompis av Arild Idsøe.

Rune Færevåg: Jellyfish, 2001

Rune Halvorsen: Jeg skulle kjøpe en bursdagsgave på midten av 1990-tallet. Valget fallt på et enkelt backgammonbrett. Inni brettet var det et A4-ark med regler og tips for strategi, som la grunnlag for mange artige diskusjoner i studentkollektivet. Senere møtte jeg Øystein Johansen på Cementen, som delte generøst av sin kunnskap og bg-litteratur.


Kristian Stegenborg: Jeg lærte å spille backgammon i 1993. Jeg var nettopp startet på universitetet i Århus og kafeen på studenthjemmet jeg bodde på arrangerte en avdeling av Carlsberg Cup (turnering som ble spilt på alle danske kafeer og puber i omkring 25 år).

Jeg meldte meg på, lånte "Winning is more fun" av Jeff Ward på biblioteket og var klar! Jeg vant avdelingen på studenthjemmet og var solgt.

Det var mulig å spille backgammon 2-3 kvelder om uken i Århus, så jeg spilte masse kaféturneringer og i 5-kroners chouetten hvor det vanligvis var minst en beaver i hvert spill. 

 

Bjørnar Pettersen: Det husker jeg godt. Jeg lærte å spille backgammon på et hotellrom i Bærum i forbindelse med et friidrettsstevne på Nadderud. Etter nærmere undersøkelse fant jeg ut at det må ha vært 13.juni 2003. Dette var vel på den tiden da min bror, Øystein, var blitt hektet på spillet. Etter dette spilte jeg mye på start.no i studietiden, og ved siden av min bror, så var GNU min største læremester.

Hva er dine styrker som bg-spiller?

Thorleif Reisvold (kaptein): Jeg vil si at min største styrke er min erfaring. Jeg har lært meg å holde hodet kaldt selv når en legende som Anders Skjelde er i rommet.

Rune Færevåg: Ikke besvart

Rune Halvorsen: God hukommelse. Holder stort sett hodet kaldt

Kristian Stegenborg: Jeg er ganske rolig og klarer å holde meg nøktern både når det går bra og dårlig. Jeg spiller bra i de fleste posisjon typer, så jeg er aldri bange for å spille hva terningene dikterer. 

Bjørnar Pettersen: Det er vanskelig å si. Jeg har god tallforståelse og sansen for logikk, statistikk og sannsynlighetsregning. Dette er nok ikke avgjørende for å bli god i backgammon, men på mange måter var det dette som fanget oppmerksomheten min for spillet. Videre er jeg et konkurransemenneske som liker å jobbe for å utvikle meg. Styrken min som backgammon-spiller er nok en kombinasjon av disse egenskapene.

 Hva er dine svakheter som bg-spiller?

Thorleif Reisvold (kaptein): Spiller av og til for raskt og gjør feil som kunne vært unngått. Samtidig synes jeg backgammon skal være et hurtigspill, klokkereglene er egentlig klin kokos og suger energien ut av mange turneringer. Tiden man ikke bruker opp på et game blir overført til neste game. At man tildeler minutter basert på antall poeng er ganske rart siden et spill kan dele ut X antall poeng. Kunne vi ikke hatt 1 minutt i banken og 20 sekund pr flytt der tiden man ikke bruker pr flytt legges til i banken? Så kan man justere når man får erfaringstall? Poenget mitt er at dette er vel min egentlige svakhet som bg-spiller.. jeg tenker mer på slike ting enn å forbedre spillet mitt.

Rune Færevåg: Svakheter??

Rune Halvorsen: Kan slite med å holde kvaliteten oppe når terningene ikke samarbeider. Har ikke stor nok interesse for alle typer matematikk som er backgammon-relevant

Kristian Stegenborg: Jeg er blitt noe rusten med kuben. Det må jeg forbedre. Har også sett at jeg skal splitte bakmennene oftere i noen posisjoner. Jeg har noen kjente leaks i money game, men de kan jeg ikke avsløre her. 

Bjørnar Pettersen: I løpet av disse 20 årene så har det blitt relativt lite live-backgammon, og det har ikke festet seg helt i ryggmargen enda. Det er flere elementer som skiller seg fra å spille online eller mot maskinen; pip counting, time management, støy og ytre påvirkninger i lokalet, men mest av alt måten man ser brettet på. Det positive er at jeg tror dette er relativt enkelt å gjøre noe med. Det handler bare om å få litt større volum på live-spillingen.

Du er nå verdensmester i lag online.

Hva er dine ambisjoner i backgammon videre?
 - vil du jakte på en plass på live landslaget?  - og hvilket tidsperspektiv ser du får deg?

Thorleif Reisvold (kaptein): - Vinne Molokroken Open. Bodø/Glimt har jo blitt et møkkalag, men jeg tror folka er like fine for det om, hadde derfor vært kjekt med en tur til Bodø igjen. Kunne også veldig gjerne tenkt meg å få gitt Arne Kristian en god klem mens jeg var der.

- Nei, har vært med før og vet jo hvor gøy det er, men det gir ikke mening for meg å jakte et slikt hårete mål. Jeg lar meg heller begeistre på deres vegne, vi har et helt sykt bra livelag.

- Backgammon har vært en viktig del av livet mitt, men for tiden balanserer jeg det med andre prioriteringer. Jeg tar det som det kommer.

Rune Færevåg: Ikke besvart

Rune Halvorsen: - Backgammon er en hyggelig hobby, og veldig fin hjernetrim.
- Kanskje, hvis interessen melder seg. - Ser det ann.

Kristian Stegenborg: - Det var en stor ære å bli uttaket. Utrolig morsomt at vi gjorde det så bra og jeg er veldig stolt over at vi vant.

- Ikke pt. Det nåværende live landslag er kjempesterkt og det er noen yngre spillere som banker på døren. Hvis jeg skulle på landslaget så er det nok om 2-3 år. Da må jeg 1 poeng ned i PR og ta meg tid til å spille flere større live turneringer.

- Stor takk til mine lagkamerater. Alle spilte bra og var flinke til å følge hverandres kamper. 

Bjørnar Pettersen: - Noe av det jeg liker best med backgammon er at man enkelt kan måle om man blir bedre. En åpenbar målsetting er å bli stormester. Det er vanskelig å sette noe tidsperspektiv på dette, da det avhenger av hvor mye BMAB jeg får spilt. Får jeg spilt mye, så burde det være innen rekkevidde i løpet av noen få år. Ellers har jeg et mål om å snitte under 4.0 (utover de 300 erfaringspoengene som BMAB krever).

- Jeg har helt klart ambisjoner om å spille meg inn på landslaget. Dette gir god motivasjon for å bli bedre. Samtidig legger jeg ikke for mye i det. Det er mange gode spillere i Norge nå, og en del nykommere med stort potensial. I tillegg finnes det noen sovende kjemper som kan gjøre comeback før man aner det. Poenget mitt er at jeg ikke får gjort så mye med hva andre gjør. Det viktigste for meg er å utvikle meg videre, så får vi se hva det holder til.

Hva gjør du for å bli bedre?

Thorleif Reisvold (kaptein): Tar noen av feilene jeg gjør og leker med dem i XG med mål om å forstå hvorfor det var feil. Skulle jeg gjort noe mer i dag så tror jeg først jeg ville fått tak i noen av de nye bøkene som er skrevet, spesielt den av Dirk. Han spilte helt fantastisk i finalene og antar at boka ville lært meg mye. 

Rune Færevåg: Analyserer kampene mine

Rune Halvorsen: Spiller kamper, og ser gjennom analysen 🙂

Kristian Stegenborg: Det viktigste er å gå gjennom kampene jeg spiller og se hva jeg gjør feil. Det er lett på Heroes hvor jeg spiller WBIF turneringer og nbgf's online turneringer. Jeg spiller også en del på BG Galaxy. Jeg har spilt med i noen BMAB turneringer i det siste, det er veldig lærerikt. Jeg forsøker også å lese backgammonteori. 

Bjørnar Pettersen: Jeg tror den viktigste faktoren for å bli bedre er kontinuitet. De 15 første årene av min backgammon-karriere var preget av sporadisk spilling med avbrekk på mange måneder. Ikke de lengste avbrekkene, men nok til at man må starte litt på nytt igjen hver gang. For meg ble Covid redningen som sådan. Kombinasjonen av at det var mindre ting å ta seg til og at tilbudet for online backgammon økte, gjorde at jeg fikk spilt mye i denne perioden. Siden har jeg klart å holde det gående, noe som har slått positivt ut. Forøvrig synes jeg nettligaen er et fint tilbud for å opprettholde kontinuitet.

Jeg bruker en del tid med XG, analyserer alt jeg spiller og prøver å bygge opp et bibliotek av referanser, tall og huskeregler. Ellers synes jeg det er veldig nyttig å se kamper som kommenteres av gode spillere. Dersom det kommer noen gullkorn og tommelfingerregler, så noterer jeg gjerne dette ned. Jeg kan også nevne at jeg lærte mye av å spille online VM consultation sammen med Elias. 

Jeg har aldri vært stor fan av å lese bøker, og har vel ikke lest en eneste skjønnlitterær bok (ferdig) siden jeg skrev særemne på videregående. Men utrolig nok har det gått ned en god del backgammonbøker. Bootcamp er nok fortsatt den boken jeg har lært mest av og noe jeg anbefaler til alle viderekomne spillere.

I år oppdaget jeg også hvor lærerikt det er å transkribere egne matcher. Dette kommer jeg til å gjøre mer av fremover.

Har du planlagt å delta på noen internasjonale turneringer i 2025?

Thorleif Reisvold (kaptein): Jeg har ikke planlagt noen internasjonale turneringer, men jeg ser alltid veldig frem til å delta på Stavanger Bymesterskap og håper det passer i år.

Rune Færevåg: Swedish Open

Rune Halvorsen: Kanskje, hvis interessen melder seg.

Kristian Stegenborg: Nei. Jeg var aktiv i internasjonale turneringer på starten av 2000-tallet og håper å få mer tid til det igjen i løpet av noen år.

Bjørnar Pettersen: Jeg har ikke planlagt noe konkret enda, men har fundert litt på Swedish Open. Anbefalinger? 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Swedish Open kommer til å bli bra i år. De har et tak på 124 spillere i mesterklassen, så en bør melde seg på så raskt som mulihg!





nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND