logo
Hovedmeny


En ulykke kommer sjelden alene
Av Eirik Milch Pedersen, 30. Desember 2002  
Som alle nå har fått med seg har vi hatt store problemer med vår webserver i den siste tiden. Etter DNS-problemer, diskkrasj og hackerinnbrudd holder man nå på med å rydde opp i ugreia for å kunne se fremover.


La oss først oppsummere hva som egentlig har skjedd før vi forteller litt om veien videre.

I begynnelsen av november forsvant plutselig vår webserver, dvs. alle våre internettsider. Det viste seg kjapt at den egentlig ikke var helt borte, for det var fremdeles mulig å nå den via alternative navn. Derimot hadde Norid (som administrerer webadresser for Norge) sperret selve (domene-)navnet www.nbgf.no pga. en ubetalt regning. Denne var sendt til expresidentens gamle postadresse, og kom dermed naturlig nok i retur. Etter å ha oppklart dette ble regninga raskt betalt...

Før Norid rakk å åpne opp (domene-)navnet forsvant hele webserveren også via de alternative navnene. En telefon til vår serververt gav den dramatiske tilbakemeldingen om at det kom ulyder fra selve maskina. Etter å ha henta maskina ble våre bange anelser bekreftet. Vår litt over 2 år gamle harddisk hadde skrudd seg opp. Noen fullgode rutiner for backup har vi heller ikke hatt. Katastrofen var dermed et faktum. Og som om dette ikke var nok, enda litt verre skulle det bli...

En midlertidig disk ble skaffet til veie. Denne ble reformatert, installert og konfigurert, før en ny webserver var klar, og på denne ble en enkel side satt opp. Det viste seg at diskusjonsforumet, merkelig nok, hadde overlevd diskkrasjen og dette ble også flyttet over. Serveren ble satt på lufta, og alt virket tilsynelatende bra. Etter litt under en uke merket vi plutselig at "noen" hadde endret rot-passordet på serveren, noe som stort sett bare kan bety en ting - hackerangrep. Det viste seg at serveren kun hadde vært slått på noen få timer før uvedkommende hadde funnet et sikkerhetshull i serveren og tatt over kontrollen.

Dermed måtte serveren stenges nok en gang, og samme leksa med reformatering, installering og konfigurering, måtte gjøres på nytt. Denne gangen med absolutt siste sikkerhetsfikser for serveren installert.

Status pr. i dag er at serveren nå er oppe og går igjen. Riktig nok kjører den på lånt utstyr, men den er oppe. Siste backup er tilbakeført. Denne fra ca. 1. mars, så matcher og nyheter for 8-9 måneder er borte. I tillegg er alle endringer på websidene, f.eks. Oslo-serien, klubbsider, turneringskalender etc. tilbakestilt til denne datoen. Dette er umåtelig trist for alle oss som driver med backgammon, men dessverre en realitet. Vi har derfor, enn så lenge, valgt å ikke legge ut ratinglister, matcher eller gamle nyheter. For Mesterpoengene har vi tatt siste gyldige liste og manuelt ført poengene for de manglende turneringene.

Det som nå skal skje er som følger:

  1. Som nevnt er det lagt inn matcher til og med 1. mars i år. Ratinglista oppdateres med disse matchene.
  2. Alle klubber skal registrere alle nye matcher spilt fra og med 1. november og oppdatere ratingen.
  3. Dette vil medføre et "hull" på 8 måneder i matchregistreringen. Landsstyre vil måtte diskutere hva som skal gjøres med dette "hullet". Her er det flere tenkelige scenarioer: Skal man la det være? Skal man be om profesjonell hjelp for å forsøke å redde den ødelagte disken? Skal man legge inn de matcher man har for dette tidsrommet? Andre muligheter?
Som leder for Norges Backgammonforbund beklager jeg på det sterkeste det som har skjedd, men håper alle har forståelse for at en ulykke sjelden kommer alene.


nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND