logo


Historien om Stavanger backgammonklubb
Av Øystein Johansen, 21. September 2004  
I denne månedens jubileumsnyhet forteller Stavanger backgammonklubbs sin historie.


Konstitusjonen

Kristoffer. Den første klubbturneringsvinneren i Stavanger Stavanger backgammonklubb ble dannet høsten 2000. Konstituerende møte ble avholdt på Cementen Pub lørdag 9/9. Tilstede ved konstitusjonen var de fire medlemmene Eigil Jansen, Eivind Moi, Kristoffer Joner og Øystein Johansen. Ved konstitusjonen ble Øystein Johansen valgt til leder og Kristoffer Joner ble valgt til nestformann. Etter konstitusjonen ble det avholdt en liten cup mellom de fire spillerne tilstede. Denne cupen ble vunnet av Kristoffer.

Cementen

Spillestedet som ble valgt var naturlig nok Cementen. På Cementen hadde de backgammonbrett til utlån som klubben kunne bruke ved sine turneringer, og i tillegg jobbet nestlederen som bartender på dette stedet. Det hadde også lenge vært en kultur for backgammon på Cementen. Cementen har i mange år arrangert den såkalte "Belteturneringen" i backgammon. Derfor hadde også mange av stamkundene der god kjenskap til spillet. Cementen var derfor det naturlige valget av spillested. Siden nestformannen jobbet der, klarte han også å få til en avtale om at backgammonspillere i klubben fikk øl til "happy hour"-pris hele kvelden.

Til tross for at forholdene lå godt tilrette for backgammonklubben på Cementen, var det vanskelig å få igang en store turneringer. De første kveldene var det gjerne bar 4-6 spiller som dukket opp. Enkelte kvelder husker at jeg til å med satt helt alene og ventet på noen å spille mot. Det ble heldigvis bedre etterhvert. Stille og rolig kom det stadig nye fjes innom klubben, og etterhvert ble det så mange at vi ble nødt til å spille cup isteden for gruppespill.

Elias kommer innom

Elias. En backgammonstjerne med sine bg-røtter i Stavanger backgammonklubb En vinterkveld i 2001, ringer Vemund meg. Han forteller at det kommer en spiller fra Bergen til Stavanger. Elias heter han. Etter noen dager kom han innom og fikk blitt med på den vanlige mandagsturneringen. En episode jeg husker godt var fra første kvelden. I første runde møtte han meg. Han merket fort at han ikke spilte helt som en erfaren spiller. Jeg husker jeg kom opp i en stilling der jeg vurderte å doble, men bestemte meg likevel for å la kuben ligge i midten. Jeg ruller et gjennomsnittskast som ikke endrer mye på stillingen og så, til min store overraskelse, dobler Elias!

Elias er tydelig veldig interesert i backgammon, og jeg låner ham noen bøker, og vi møtes ofte til privatmatcher. Etterhvert blir Elias en dyktig spiller i klubben og ratingen hans stiger raskt fra ~1350 til ~1650. På sensommeren 2001 er Elias ferdig med sin praksisperiode og reiser tilbake til Bergen. Senere har Elias blitt en ennå sterkere spiller.

Mesterturneringer.

Rune Halvorsen. Har kvalifisert seg for mestermøtet to ganger. Våren 2002 følte vi at klubben var så godt etablert at vi kunne tenke oss å starte med mesterturneringer også i Stavanger. Vi klarte kvalifisere tre spillere til mestemøtet. De tre spillerne var Kjell Terje Reve, Rune Halvorsen og Øystein Johansen. Dessverre gikk det ikke spesielt bra med noen av oss. Kjell Terje og Øystein tapte første runde og Rune tapte andre runde. Vi må likevel si at konsptet med mesterturneringer i Stavanger var en suksess siden vi klarte å kvalifisere 3 spillere allerede første året. I tillegg kan det nevnes at de to første plassen etter de 16 kvalifiserte også var medlemmer fra Stavanger backgammonklubb.

En norgesmester.

Daniel Murphy. Den første Norgesmester som er medlem i SBgKHøsten 2002 fikk vi også et nytt medlem i Stavanger backgammonklubb. Daniel Murphy fra California, men til vanlig er bosatt i Danmark, ville delta på norgesmesterskapet. Det kreves medlemskap i en norsk backgammonklubb for å delta i norgesmesteskapet. Daniel valgte å bli medlem i Stavanger backgammonklubb. Daniel klarte å vinne hele norgesmesterskaptet og dermed hadde vi en norgesmester i klubben også!

Cementen slått konkurs.

Våren 2003 var det litt dramatikk. Cementen Pub ble slått konkurs, og klubbens spillested var dermed stengt i noen måneder. Cementen ble kjøpt opp, men det tok litt tid før man klarte å åpne dørene igjen med de nye eierne. I mellomtiden fikk vi husrom hos Odd og Morten på Skjenkestuen. Skjenkestuen fungerte utmerket som spillelokale, men da Cementen åpnet igjen følte vi mest tilhørighet til Cementen og valgte og flytte tilbake. Etter den nye oppstarten av Cementen, klarte vi å få til en avtale om innkjøp av nye backgammonbrett. Vi fikk kjøpt 10 nye brett som vi har hatt mye glede av. Klubben betalte 2000,- av disse brettene og Cementen betalte resten.

Stavanger Open, ny ledelse og større interesse.

Sensommeren 2003 bestemmer vi oss for å arrangere Stavanger Open. Stavanger Open ble en flott turnering vi kan være stolte av. Det var 17 spillere i introduksjonsklassen og 29 spillere i mesterklassen. Sammtidig klarte vi å få god pressedekning av arrangentet, og vi fikk rekrutert flere nye medlemmer. Ved årsmøtet som ble avholdt en uke etter Stavanger Open, ble det valgt nytt styre i klubben. Thorleif Reisvold overtok som leder og Øystein Johansen ble valgt til nestleder. En ledelse som har fungert ganske bra. Klubben har fått mange nye medlemmer i denne perioden.

Stavanger Open 2004

Stavanger Open ble også arrangert i september i år. Ved årets turnering ble der 19 deltagere i mesterklassen og 10 spillere i introduksjonsklassen. Dette er en liten nedgang fra i fjor, men de som deltok hadde det hyggelig.


nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND