logo
Hovedmeny


Hvordan komme i gang med backgammon
Av Thorleif Reisvold, 11. April 2022 11:31
Sist endret 3. Juni 2024 13:19
 
Det meste av det grunnleggende er sagt om backgammon før. På denne siden samler vi noe av det viktigste. Dersom linker har stoppet å virke eller du mener det finnes bedre forklaringer der ute så gi oss gjerne tilbakemelding på leder@nbgf.no.


Backgammon er et spill som blander flaks og ferdigheter på en så godt som likeverdig måte. Ferdigheter gir deg bedre muligheter for å vinne, men uflaks kan uansett spolere alt. Spillet gir deg mange interessante problemstillinger der du må vurdere risiko og muligheter fortløpende for å maksimere dine vinnersjanser.

Spilleregler

Det er vanskelig å overgå Backgammon Galaxy sin introduksjonsvideo til hvordan du spiller backgammon. Kan godt være du må se den flere ganger, men alt du trenger for å komme igang er med.

Linker:

How to Play Backgammon - A Backgammon Galaxy Tutorial

Spillesteder

Det beste tips for å bli bedre i backgammon er først å spille masse online. Skal du senere studere teori så er det til god hjelp om du har masse erfaring med hvordan spill normalt utvikler seg, det gjør teorien langt lettere å forstå. Om du ikke har blitt med i klubb enda så vil erfaringen du får online også være gull verdt for å ikke oppleve det mange nybegynnere opplever - en lang rekke med få seire og mange tap. Det kan være enormt demotiverende, men husk at de aller fleste har vært der.

Klubber

Klubber og aktiviteter finner du en oversikt over på klubbenes informasjonssider her på NBgF's hjemmeside, men også via Facebook der de fleste klubber har egne grupper/sider. Forbundet er svært behjelpelige om du ønsker å starte klubb der du bor. Ta kontakt på mailen øverst!

Medlemskap i klubb og forbund koster 200-300 kroner i året avhengig av klubb. For å delta på alt forbundet og klubbene tilbyr så vil du møte krav om medlemskap, men stort sett får du spille en stund uten et slikt krav for å kunne teste om tilbudet passer deg. I Nettligaen kreves alltid medlemskap for å spille. I Norgescupturneringer må du være medlem for å vinne poeng (som kvalifiserer til sluttspillet).

Online

I dag samles de fleste seriøse backgammonspillere på Backgammon Galaxy eller Backgammon Studio Heroes. Hovedårsaken til dette er at de har en analysefunksjon implementert slik at du kan få direkte tilbakemelding om hva du gjorde rett og galt. Perfekt for egentrening.

Backgammon Galaxy

Enkelt brukergrensesnitt og lett å komme igang. Målet på Backgammon Galaxy er å få høyest mulig rating. Ratingen stiger dersom du vinner mot andre spillere og samtidig får best feilrate. Feilraten er kort sagt summen av alle feil du gjør (i følge analyseprogrammet) delt på antall beslutninger du måtte ta i hele spillet. Skulle du vinne spillet, men oppleve at motstander spilte bedre så endres ikke ratingen. Dette gjør at ratingen kombinerer flaks og ferdigheter på lik linje, men for å stige i rating må du ha begge deler.
Ratingsystemet gjør at du stort sett kun får spille mot dem som har lik eller mindre rating enn deg. De  med høyere rating vil oftest takke nei til invitasjoner.
Siden er gratis å bruke, men man kan kjøpe TC og bruke dem til å spille med innsats. Siden kjører gratis turnering hver kveld der du kan vinne TC.

Backgammon Studio Heroes

Norskutviklet side som må kalles en gavepakke til alle Backgammon spillere. Siden har enorme muligheter om man bare bruker tid på å sette seg inn i det. Brukergrensesnittet krever kanskje litt mer av deg som følge av alle mulighetene, men det er mange videoer du kan se via siden for å komme i gang. Når du blir varm i trøya anbefales det å bli betalende medlem for å åpne alle funksjoner til siden. For eksempel kan du få alle feilene du gjør satt i system og til og med få dem presentert som Quiz. Siden har en ratingfunksjon, men legger mer opp til å rangere spillere basert på gjennomsnittlig feilrate. Det gjør at du fort kan få spille mot verdens beste spillere her siden rating ikke betyr så mye.

Analyseverktøy

Datamaskinen kan spille tilnærmet perfekt backgammon og er et verdifult verktøy for å forstå mer av spillet. Det mest brukte i dag er eXtreme Gammon som koster litt, men gratisvarianten Gnu Backgammon er ikke veldig langt bak og fungerer utmerket til sitt formål den også. Analyseverktøy er enkle å ta i bruk om du bare vil spille mot maskinen. Det krever litt mer å forstå alle analysemulighetene,  men les manualene og snakk med de erfarne i klubben din eller bruk diskusjonsforum.

eXtreme Gammon

Lisensnøkkel koster ca. 60 dollar, men du kan halvere prisen om flere kjøper sammen. Lisensen har ingen utløpsdato og er en engangsinvestering. Går for å være det beste analyseverktøyet og derfor er det dette programmet de fleste bruker og referer til.

GNU Backgammon

Gratis analyseverktøy som lenge var vårt beste analyseverktøy (før XG). For å sette opp så anbefales Gnu tutorial som viser hvordan du installerer og bruker programmet. 

Live turneringer

Nasjonalt

NM

Rosinen i pølsa. Alle kan delta i NM og anbefales uansett nivå. NM er tre dager med spilling der du blir kjent med miljøet og treffer mange spillere fra andre klubber. Normalt arrangeres NM første helg i oktober, men avhengig av sted varierer det en del for å tilpasse seg vær og vind.

Bymesterskap

De mest aktive klubbene arrangerer et årlig Bymesterskap som tiltrekker seg spillere fra hele landet. Åpen for alle og klubbens største happening.

Klubbturneringer

Klubbens hverdag er ukentlige klubbturneringer. Her slåss man om rating og ære blant byens ivrigste spillere.

Mestermøte, Mellommøte og Årets Begynner

Se kalenderen for klubbenes og forbundets turneringer - Norgescup.

Internasjonalt

VM

Monte Carlo i juli/august er aldri feil. En hel uke kan du veksle mellom å spille, bade og være sosial med likesinna. Turneringen spilles på Hotel Fairmont som ligger helt ved sjøen i etasjen over tunnellen du ser om du kikker litt på Formel 1 løp fra byen. Overnattingene koster skjorta, men de fleste norske trekker nordover i byen for å få rimeligere priser på hotel.

Nordic Open

Mest prestisjetunge turneringen. Er det noen som kan administrere turneringer så er det danskene. Turneringen arrangeres hver påske og er et populært reisemål for veldig mange norske spillere.

Andre

De siste årene har flere turneringer kommet til. Mye på grunn av Casinoer som lokker med "added money". Added money er av og til litt misvisende da de samtidig krever en nokså høy registreringsavgift, men Kypros og Gibraltar er de mest populære for tiden. VM for nasjoner er og populært, men lokasjon varierer.

Online Turneringer

Alle online spillesteder kjører normalt turneringer du kan melde deg på gratis, men i offisiell sammenheng så grupperer vi turneringer i nasjonale og internasjonale turneringer.

Nasjonalt

Nasjonale online turneringer arrangerers av Norges backgammonforbund. Kampene du spiller vil dermed påvirke din nasjonale rating. Du finner invitasjon til disse turneringene i kalenderen på denne nettsiden.

Nettliga

Rundt 100 spillere deltar i nettligaen som kjører to sesonger i året. Du finner mer informasjon i Nettliga seksjonen på hjemmesiden. Alle kampene spilles på Backgammon Studio Heroes med mindre annet avtales spillerne imellom.

Norgescup

Online turneringer og en del live turneringer inngår i Norgescup som består av begynner-, mellom-, og mesterklasse. Som begynner kan du delta i alle klasser om du vil, men de mer rutinerte vil ikke kunne delta i laverer klasser. Hver klasse avsluttes med et sluttspill for de 16 beste. Sluttspillet for mesterklassen (mestermøtet) spilles live i Oslo der spillere mottar reisestøtte og premier. Et av årets høydepunkt. De andre klassene har online sluttspill.

Online turneringene i Norgescup spilles på Backgammon Hub som er en relativt ny server som har spesialisert seg på turneringer og digitalisering av hele turneringsprosessen. Du må opprette gratis bruker for å melde deg på. Hver turnering i Norgescup koster 20/30/50 avhengig av hvilken klasse du skal spille (penger som går til sluttspillene).

NM

Online NM Inngår som en del av Norgescup konseptet og består av 2 øvelser; Vanlig backgammon og Speed backgammon. Forskjellen på de to øvelsene er hvor mye tid du har til å spille/tenke. 

Internasjonalt

World backgammon internet federation (WBIF) arrangerer masse online turneringer inkludert online VM på indivduelt nivå, men også lag VM for nasjoner og VM for klubblag. Det koster 10 euro i året å være medlem i WBIF samtidig som du må betale påmeldingsavgift i hver enkelt turnering der ca 80-90% går tilbake i form av premiering til de beste. Ingen av disse kampene rates i NBgF sin database, men titlene henger høyt. I praksis finner du all informasjon om påmelding og trekning på WBIF sin side, mens alle kampene spilles på Backgammon Studio Heroes. Du trenger ikke å rapportere inn resultater da det fanges opp automatisk.

Teori

Teori kan du finne i bøker og på nettet, her lister vi opp de vanligste kildene til teori.

Bøker

Det er skrevet mange bøker og artikler om backgammon og du kjøper dem enklest online. To bøker skiller seg tradisjonelt sett ut som de beste bøkene å starte med. Backgammon av Paul Magriel og Boot Camp av Walter Trice.

Backgammon - Paul Magriel

Omtalt som "bibelen". Prinsippene i boka har stått seg selv om den ble skrevet før analyseprogrammene slo i hjel en del myter. Styrken til boka er at den er lettlest selv for begynnere og tar for seg de grunnleggende ting som raskt vil løfte spillet ditt.

Boot Camp - Walter Trice

Skrevet som en artikkelserie for GammonVillage (tidligere online magasin som i dag kun fungerer som et arkiv) og ble på grunn av svært god mottakelse også trykket som en bok. Kjent for å være en mer komplett bok en "Backgammon", men er samtidig litt tyngre å lese.

Ord og uttrykk

Leser du ord og uttrykk i kan du også lære mye teori. Uansett vil du fort høre ord og uttrykk som du ikke helt forstår når du begynner å spille i klubb. Det beste er kanskje å spørre seg frem for å få utfyllende forklaringer, men Backgammon Galore! har utarbeidet en ordliste med forklaring for nærmere 800 ord og uttrykk. Listen er ikke komplett, for nye uttrykk kommer stadig til, men det aller meste vil du finne her.

De fleste ord og uttrykk er på engelsk, men noen blir direkte oversatt til norsk der det er naturlig. For eksempel sier vi løpespill istedenfor running game og bakspill istedenfor back game. For å bruke ordlisten der alt er på engelsk må du derfor gjøre noen enkle oversettelser om ordet du lurer på er på norsk.

Linker:

Backgammon Glossary

Youtube

På youtube finner du flere kanaler som er viet til å lære bort backgammon. Vi nevner to:

Backgammon Coaching
Backgammon is Beautiful

 

 
nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND