logo
Hovedmeny


Ny trilleravslutning i Osloserien
Av Fred Westerby, 14. April 2013 11:39
Sist endret 14. April 2013 15:27
 

Charles legger hodet i hendene og prøver å tenke. Det er skikkelig krise og høyt støynivå. Jostein har nettopp rekubet til 4 for matchen på stillingen 9-5/13. Det er siste kamp i den avgjørende lagkampen mellom Torshovs nydannede bg-selskab og Hannas Hustlers. Lagkampen står 1-1 og vinneren blir seriemestere. Hva skal Charles gjøre? Ta, lukke øynene, folde hendene, be og rekube til 8?


Men la oss gå litt tilbake i kampen mellom Charles og Jostein. Den startet relativt jevnt, men nå har Jostein fått et lite overtak. Han leder 7-5 og sier ja takk til en øl til. Charles kuber, Jostein tenker og tar. Jostein treffer ikke på det indirekte skuddet som Charles må gi. Det ser ut til å gå mot utlikning. Da jeg etter en liten runde kommer tilbake til bordet - det pågår ennå noen andre kamper - ser jeg at Jostein leder 9-5. Det gikk altså ikke veien og trolig har Charles måttet droppe en 4-kube. Men Charles er ikke skuggeredd og kuber også i neste parti. Men det hele utvikler seg ikke slik Charles og Torshov-laget håper. Og nå har altså rekuben til 4 kommet nok en gang.



Charles er i stor fare for å bli lukket ute og har veldig små vinnersjanser. Men hvor lavt er take-punktet? Spør ikke en amatør som meg (men kanskje er det 14%). I alle fall, Charles besinner seg og dropper. 11-5 til Jostein. Skal det gå Hannas Hustlers vei for fjerde gang på rad? Torshovs nydannede bg-selskab hadde fullt hus med 12 poeng på 6 lagkamper. Så kom to strake nederlag. Men heldigvis for dem tapte også Hannas Hustlers sine to lagkamper i de samme rundene. I første runde av avslutningen gikk Torshovs på sitt tredje strake nederlag, denne gang for outsideren The Underdogs som dermed var blant vinnerkandidatene. Men ingen av dem får hjelp av Paragrafrytterne som taper mot Hannas Hustlers. Dermed forsvinner vinnermulighetene for The Underdogs som dugg for solen. Og seriemesterskapet står igjen mellom hustlerne og de nydannede fra Torshov som altså møtes i siste runde.

Forrige gang var høsten 2012. Da måtte Torshovs nydannede bg-selskab vinne 3-0 for å bli seriemestere. Den gang vant de avslutningskampen, men ikke seriemesterskapet. Nå holder det med lagseier. Men på stillingen 1-1 i lagkampen og 11-5 til hustleren Jostein over den dannede Charles i siste kamp, ser det ikke lyst ut for Torshovs.

Det er nå på tide å si litt om de to første kampene i oppgjøret mellom Hannas Hustlers og Torshovs nydannede bg-selskab. I første kampen mellom Torshovs Kathrine Langjord og hustleren Hans Liby ser jeg bare poengterninger på Kathrines side når jeg kommer til bordet deres. Jeg tør ikke forstyrre før partiet er over. Kathrine tar et par poeng til og har 12. Jeg tør ikke spørre om hun virkelig leder 12-0/13 før Hans er utenfor hørevidde. Men det gjør hun altså. Så ser jeg at Hans vinner Crawfordpartiet og i hvert fall ett til. Mer registrerer jeg ikke før jeg får vite at kampen er slutt. 1-0 til Torshovs.

Den andre kampen er en damekamp mellom Hanna (gjett hvilket lag) og Mariann (det motsatte laget). Hanna har iført seg hatt for kvelden og spiller som en kar. Men kampen er jevn. Det er 6-6 første gang jeg registrerer poengstillingen. Det blir også 7-7. Så leder Mariann litt, før Hanna kommer tilbake. Det blir 11-11 og DMP. Hanna spiller fortsatt som en kar - og når hun også kaster som en "turgubbe" - kan det jo ikke ende opp i annet enn Hannas andre seier for kvelden - og 3/3 på de tre siste lagkampene. Som den eneste i lagserien får hun 100% score. Og lagkampen står nå 1-1.

Så tilbake til kampen mellom Charles Hill og Jostein Flood. Charles ligger langt etter i kampen og har skjønt at da skal man kube på små fordeler. Så det varer ikke lenge i neste parti før Charles kuber. Jostein tar. Charles vinner nesten gammon. Men bare nesten og reduserer til 11-7. I neste parti gir Charles en tøff kube i bearoff. Jostein tar og sier ja takk til nok en øl. Men Charles vinner og reduserer nok en gang. 11-9 til Jostein. I neste parti har Charles anker på 3-punktet. Jostein prøver å jogge hjem. Men Charles treffer et indirekte skudd med 54. Jostein danser. Charles kommer seg ut i outfielden også med sin siste brikke. Jostein danser igjen mot et firepunkts bo hvor 4- og 6-pkt er åpent. Charles tenker lenge før han kuber. Jostein tenker lenge og tar. Stillingen er meget volatil. Men Charles kommer helt hjem, bl a ved hjelp av 33 og 22. I sistnevnte tilfelle velger Charles å ta av en brikke i steden for å spille safe med 5/3. Dermed står det tre brikker på 5-pkt og Jostein lurer med en brikke på 4-pkt. (21-pkt for nerder). Charles kaster 64 og må gi skudd. Men Jostein bommer. 11-11 og DMP og tissepause.



I siste partiet kuber Charles i tide. Men det utvikler seg raskt til et monsterbakspill for Jostein. (Heldigvis for Roy som rakk fram og fikk se mesteparten av avslutningen.) Det er ikke godt å si hvem som er favoritt. Jostein har anker på 1, 3 og 4 såvidt jeg husker. Men etter hvert må jo noen av dem gå. Det blir i første omgang fra 4-pkt. Etter mye fram og tilbake får Charles et klart overtak og Jostein bare igjen anker på 1 (eller 24 heter det vel mer korrekt). Til slutt blir det bearoff. Charles tar av og nekter å gi skudd. Jostein har perfekt timing (eller "a perfect timed disaster" som Bob Wachtel kaller sånt). Støyen er øredøvende. Jostein har gått med nest siste bakmann. Charles kaster 21, tar 1-punktet, setter Jostein på bar, men har 5 brikker på sitt 3-pkt. Jostein danser. Charles tar av og jevner ut stillingen slik at det ikke er ulikt antall på høyeste punkt. Jostein danser. Charles tar av, men har nå 5 brikker tilsammen på 3- og 2-pkt. Men Jostein danser ikke lenger og gratulerer Charles med seieren. Vill jubel, hyllest og klemmer. Torshovs nydannede bg-selskab er seriemestere våren 2013. Og da må vel vårværet komme også!

Andre detaljer om de to siste rundene og toppscorerstriden kommer senere. Men det kan jo nevnes at Tore Eklund Fredriksen ble toppscorer med 5/6 selv om han sto over siste runde. Hele tre andre hadde også 5 poeng før siste runde og de spilte alle sammen. Men ingen av dem vant! Det nærmeste jeg kan komme på av taktikk som førte til gull på denne måten, var da Leif Jenssen lurte russerne under OL i München i 1972 og tok gull i vektløfting!




Vinnere av Osloserien våren 2013: Torshovs nydannede bg-selskab




Nr 2 i Osloserien våren 2013: The Underdogs




Nr 3 i Osloserien våren 2013: Hannas Hustlers




Nr 4 i Osloserien våren 2013: Fred & the Flintstones




Nr 5 i Osloserien våren 2013: Paragrafrytterne




Nr 6 i Osloserien våren 2013: Ringnes med påfyll









Lederen for Osloserien, Fred Westerby, deler ut vandrepokalen til Hannas Hustlers i forkant av sesongens avslutningsrunder




Hanna Hustlers fikk vandrepokalen etter tre sesongseiere: H-2011, V-2012, H-2012!




Charles og Terje




Hanna og Mariann




Hanna og Mariann




Kathrine




Charles og Fred fikk utmerkelser fra klubben for 2012. ("Årets nykommer" og "Årets web-innlegg")




OBgK deler ut tre utmerkelser årlig...


nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND