logo
Hovedmeny


Osloserien - spektakulær avslutning
Av Fred Westerby, 5. Juni 2015 21:31
Sist endret 5. Juni 2015 21:48
 
Avslutningen på Osloserien våren 2015 inneholdt alt. Håp, helter, vinnere, tapere, overraskende vendinger, spektakulære seire, fortvilelse og fornyet håp. Stemningen ble øredøvende høy utpå natta. Men la oss ta det hele litt mer rolig fra start til slutt.


Dagens heldigste seier
Dagen startet ikke så bra for No-double No trouble. De hadde bare to spillere til første kamp. Men da Christian Andersson slo Paragrafrytteren Zoran Krogstad stod lagkampen 1-1. Den siste kampen gikk mellom Are Elgåen og Roy Eikseth. Are tok ledelsen 4-0/13 etter doblet gammon. Roy utlignet til 4-4 i neste parti. Are ledet snaut fram til 9-6. Da fikk Roy inn en firepoenger og overtok med 10-9. Are kommer først til Crawford, men taper partiet etter ledelse 12-11. 12-12. I det ultimate DMP-partiet tok Are etter hver kommandoen. Roy har anker på 24, men dårlig bo. Først når Are har én brikke igjen, treffer Roy. Samtidig har Roy en blott på 4. Dette ser greitt ut for Are og No-double.

Are kommer ned og starter vandringen hjem. Roy organiserer en velkomstkomité. Så fort Ares ensomme brikke nærmer seg hjemmet, dæljer en i velkomstkomitéen til den. Dette gjentar seg flere ganger, men innimellom danser Are. Roy klarer etter hver å dekke blotten på 4. Så legger han en blott på 5. Are danser. Roy får ikke dekket blotten på 5. Da legger han like godt en blott på 6 også. Selv om det knapt nok er kveld, fortsetter Are å danse. Roy dekker den ene blotten. Are danser. Til slutt får Roy lukket boet. Men likevel er Are mangeognitti prosent favoritt til å vinne.

Roy tar han ut to brikker hver gang, uansett hvor mange blotter det blir av det. Are danser fortsatt. Når Are kommer ned og ut, er det Roy som leder litt. Det går ikke bedre enn at Are taper. Selv har jeg bare sett dette én gang før, tilbake i 2005. Are får trøste seg med at kampen ikke gjaldt noe riktig stort. Paragrafrytterne vant kampen 2-1 og rykket opp til tredjeplass. Uten forkleinelse for Roy, må det være lov å kalle Are dagens mest uheldige.

The Underdogs stakk kjepper i hjulet for Ringnes
The Underdogs var blitt tildelt en hovedrolle i kampen om seriegullet, riktig nok ikke for egen del. Og denne rollen skjøttet de utmerket. The Underdogs er et godt eksempel på at spillere uten egen sjanse til topplassering ikke må tas ut av en turnering. De som mener at slike spillere vil oppføre seg taktisk og usportslig og favorisere enkelte framfor andre, tar feil.

Nok om det. I første kampen møtte de Ringnes med påfyll. Lagkaptein Terje Pedersen hos "doggene" møtte norgesmesteren fra 2003 Anders Skjelde. Allerede i første parti går "Carlos" på en smell. 8-0/13 til Terje. Anders skraper bare sammen to poeng før det er over. 1-0 til Underdogs. Deretter trøster Anders seg med å spille sjakk med Terje. Da jeg spør hvordan det har gått, får jeg høylydt svar fra Anders: "Jeg slo Terje - pause - i sjakk".
Thom Espen Brevig møtte toppscorer Karl Frogner. Tidligere i sesongen hadde Thom Espen gått på fire tap av fire mulige. Karl hadde 8/10. Dette var jo rått parti. Men så gikk det ikke likere enn at Thom Espen vant uten at jeg har flere detaljer om kampen. 2-0 til The Underdogs og et smertelig tap for Ringnes. Da gjorde det ikke så mye for The Underdogs at husvarme Ronny Sandvik tapte for Christopher Hedberg. Men for Ringnes betydde den ene enkeltseieren all verden.

Hustlerne vant spennende kamp
Fred &the Flintstones var hektet av fra det meste, selv en hederlig plassering. Og vi skulle møte lederlaget Hannas Hustlers. Men vi gikk til oppgaven med friskt mot. Her skulle det ikke gis ved dørene. Kunne vi påvirke utfallet av serien, ville vi gjerne gjøre det. På første bord møttes Fred Westerby (undertegnede) og Arne Vesterheim. Det var jevnt fram til 4-4/13. Neste poeng plukket Fred, for deretter å vinne doblet gammon. 9-4 til Fred. Terningene fortsetter å rulle min vei fram til 12-4 Crawford. Arne vinner Crawford-partiet, men så er det slutt. 13-5 til Fred og 1-0 til Flintstones over Hannas Hustlers. Ringnes burde juble, men er opptatt med sitt.

André Rognes møtte Hans Liby. Kamputviklingen ble ikke notert og min hukommelse strekker ikke til. Men så meget vet jeg at Hans vant og det ble 1-1 i lagkampen. Dermed stod det mellom Eirik Magne Johansen og Jostein Flood. Avslutningen av kampen ble fulgt med stor interesse, spesielt fra Ringnes sine spillere som slikket sårene.

Det ble en jevn og spennende affære. Jostein kommer best i gang og plukker fire poeng på fire partier. Så er det Eirik Magnes tur. Han plukker tre poeng på tre partier. I det åttende partiet tar Eirik Magne to poeng og leder for første gang. 5-4/13. Jostein utlikner. Jostein tar ledelsen. Eirik Magne plukker to poeng og overtar. 7-6/13. Interessen for kampen øker betraktelig blant Ringnes sine spillere da Eirik Magne får inn en doblet gammon og ledelse 11-6/13. Jostein og Hannas Hustlers er ute i hardt vær.

Det er trolig på denne stillingen (11-6) at følgende skjer. Eirik Magne har fått 55 i trynet etter å ha splittet bakmennene og havnet på bar med ytterligere en blott. Han danser. Jostein kuber. Karl & co følger med med argusøyne. Hvorvidt Eirik Magne skal ta eller droppe, avhenger av hvor blotten står. Siden den står på 2-punktet (mer presist; Eirik Magnes 23-punkt), er det visstnok en take. Men Eirik Magne dropper og får mumling og olme blikk fra Karl. Eirik Magne repliserer "jeg hører hva du sier, Karl", men det hjelper ikke all verden. Også den neste kuben fra Jostein droppes. 11-8 til Eirik Magne. Men neste kube fra Jostein spises. Jostein vinner gammon og kommer først til Crawford. 12-11. Ringnesspillerne er besvimelsen nær. De tør å trekke pusten igjen når Eirik Magne vinner Crawfordpartiet. 12-12/13.

Underveis i kampen har Eirik Magne proklamert at han ikke tar backgammon så høytidelig lenger, men bare koser seg og spiller. Men nå som kampen har spisset seg til, oppdager han at han skjelver på hånda. Han skylder på noe fysisk trening tidligere på dagen. Vi tror hva vi vil om det. Jostein virker mer rolig utenpå. Men med hans meritter og dermed forventningspress, er det nok mer som skjer bak topplokket enn vi kan se. Hva som skjer i DMP-partiet har jeg nå ikke den fjerneste anelse om. Men det vil ikke forundre meg om både Karl, Chris, Erik Magne og Jostein husker det krystallklart. I alle fall vinner Jostein. Stor skuffelse for Ringnes, skuffelse for Eirik Magne, en lite skuffelse for Flintstones. For Jostein og Hannas Hustlers er det nok først og fremst lettelse.

Etter en spisepause var det klar for vårseriens aller siste runde.

Kampen om tredjeplassen
Paragrafrytterne hadde vunnet første kampen i avslutningen på spektakulært (og svært heldig) vis. Nå skulle de opp mot storlaget Torshovs nydannede bg-selskab. De var begge med i kampen om tredjeplassen. Torshovs lagkaptein Mariann Modalen møtte seriegeneral Stein Welle. Swelle står bak de utmerkede sidene til Osloserien. Jeg tror få er klar over hvor omfattende og spennende statistikk som finnes der. Men tilbake til kampen mot Mariann. Stein kom best ut og ledet 3-0. Så var det Marianns tur. Hun plukket poeng etter poeng, bl.a. en doblet gammon og bremset ikke før hun ledet 9-3. Stein tok mest poeng på slutten og det stod 11-9 til Mariann da avgjørelsen falt. Det ble ikke doblet gammon til Stein, men to poeng til Mariann som dermed fikk en fin avslutning på serien etter en begredelig start. 1-0 til Torshovs.

Uten forkleinelse for Mariann og Stein, bestod neste kamp av to storspillere; regjerende norgesmester Tore Eklund Fredriksen og vinner av Oslo Open i 2010, Johnny Kurisaki Tønnessen. Tore startet best med 2-0/13 og 3-0. Johnny kvitterte med en firepoenger og overtok ledelsen. Deretter viser scoreskjemaet at Tore tok seks poeng og ledelse 9-4. Det må ha vært en doblet backgammon. Ikke rart at Tore var fornøyd da han senere kom og leverte resultatet. Det ble 9-6, 11-6 og 11-7 før avgjørelsen falt med 13-7 til Tore. Torshovs nydannede bg-selskab hadde dermed lagseieren i boks med ledelsen 2-0. De endte på en solid tredjeplass i serien.

Sist på valen var Stein Kulseth og nok en norgesmester, Sondre Rike. Jeg fulgte ikke med på kampen, men at det ikke gikk helt som Sondre håpet eller regnet med, kunne jeg høre tvers over rommet. Tvert i mot tok Stein ledelsen 4-0 og ga den aldri fra seg selv om Sondre kappet inn på forspranget på slutten. Et trøstepoeng til Paragrafrytterne, men lagseier til Torshovs med 2-1.

Kunne Ringnes ta en storeslem?
Ringnes med påfyll hadde gått på et smertelig nederlag mot The Underdogs i forrige runde. Nå trengte de en storseier mot No-double No trouble skulle det være noe som helst håp om gull. Marianne Husum gamblet og tok en sjefsavgjørelse. Hun satte inn seg selv, mens Christopher Hedberg ble parkert på reservebenken. Karl Frogner hadde tapt i forrige runde og fått Jostein Flood opp på siden av seg i toppscorerstriden. Nå gjaldt det først og fremst å gi laget muligheten for å komme opp på siden av (eller forbi) Hannas Hustlers. Chris hadde forlengst regnet ut at 3-0 seier for Ringnes og 2-1 tap for Hustlerne ville gi omkamp.

Karl møtte Mikkel Alm. Noen gloser kunne tyde på Karl hadde problemer, men rett etter ble det klart at han hadde vunnet. Så det var vel bare hans måte å takke for kampen på. 1-0 til Ringnes. Marianne Husum gjorde seg ikke bort i denne viktige kampen, men slo Are Elgåen som dermed ikke fikk plaster på såret etter sin kjempeuflaks i forrige runde. 2-0 ledelse og lagseier til Ringnes over No-double No trouble.

Anders Skjelde møtte Christian Andersson og tok kommandoen fra start i kampen. Det endte til slutt med 13-4. Ringnes med påfyllet Karl(sberg) Frogner hadde skaffet seg den etterlengtede 3-0 seieren! Oppmerksomheten ble rettet enda mer mot kampen mellom Hannas Hustlers og The Underdogs.

Hannas Hustlers snublet på målstreken
Denne kampen var helt avgjørende for seriemesterskapet. Hustlerne hadde det helt i sine egne hender og var ikke avhengig av resultatet i andre kamper, vel å merke hvis de selv vant. The Underdogs hadde mindre å spille for, men la seg ikke på latsida for det. Relativt raskt vant Terje Pedersen over Arne Vesterheim. 1-0 til The Underdogs over Hannas Hustlers. Ringnes fulgte denne lagkampen med spesiell interesse, særlig når de selv nærmet seg en 3-0 seier.

I kampen mellom superhustler Jostein Flood og underdoggen Ronny Sandvik tok Jostein ledelsen og økte på etter hvert. Det samme skjedde mellom superhustler Hans Liby og underdoggen Thom Espen Brevig. På stillingen 11-1/13 til Jostein og 8-1/13 til Hans hadde Ringnes fått sin 3-0 seier. Men det så jo ikke lyst ut likevel. Ronny begynte å plukke poeng mot Jostein og kom opp på 7-11. Men nærmere kom han ikke. Jostein vant 13-7. Det stod 1-1 i lagkampen. Og Jostein hadde sikret seg delt toppscorertittel sammen med Karl.

Thom Espen plukket poeng på poeng mot Hans. Håpet kom tilbake hos Ringnes da det ble 8-8. Og jo nærmere kampen kom avgjørelsen, jo mer steg spenningen, pulsen og håpet hos Ringnes. Da Thom Espen etter flere spennende slagvekslinger til slutt trakk det lengste strået og vant over Hans, stod jubelen i taket hos Ringnes. Thom Espen ble spontant utnevnt til æresmedlem hos Ringnes.

Etter de ordinære rundene, stod Hannas Hustlers og Ringnes med påfyll helt likt. Like mange poeng, lik score og hver sin 2-1 seier mot hverandre. Det var klart for historiens første omkamp i Osloserien!

Toppscorerene
Før avslutningen hadde Karl Frogner en trio bare ett poeng bak seg. Karl tapte dagens første kamp, men vant den andre. Det var bare Jostein Flood som maktet å utnytte det. Han vant begge sine kamper i avslutningen og kom likt med Karl. Begge fikk 9/12.

Hele lista kan du lese her (hvis du klikker på fotballen dit du kommer).

Omkampen
Seriekomitéen holdt møte med lagkapteinene fra Ringnes og Hannas Hustlers og besluttet så at omkampen skulle spilles samme kveld over tre bord og med kamper til 9 poeng. Vi skal ikke tvære ut hva som skjedde ettersom det er godt kjent, men slå fast at Ringnes med påfyll vant og ble seriemestere våren 2015 foran Hannas Hustlers. Jubelen stod i taket. Seriemestrene er Karl Frogner, Anders Skjelde, Christopher Hedberg, Magnar Naustdalslid, Marianne Husum og Henriette Stensdal. Vi stiller oss i gratulantenes rekker!

Nærmere referat fra omkampen kan du lese her.

Dagens helt
Vi hadde flere helter denne dagen, kvelden og natta. Men to peker seg spesielt ut. Den ene er Thom Espen Brevig som klarte å snu kampen mot Hans Liby fra 0-8 til seier. Dermed skaffet han Ringnes omkamp mot Hannas Hustlers. Den andre helten er Christopher Hedberg som i en meget spennende omkamp slo toppscorer Jostein Flood og dermed reddet seriegullet. Det hører med til historien at Thom Espen spontant ble utnevnt til æresmedlem av Ringnes med påfyll (kelner, én til!) etter at omkampen var i boks. Han ble ikke mindre populær etter at seriegullet var sikret.

Dagens mest uheldige
Uten tvil må denne meget tvilsomme tittel tildeles Are Elgåen som tapte sin første kamp for kvelden i DMP etter å ha tatt av 14 brikker. Motstanderen hadde en stor jobb å gjøre med først å slå singelbrikken tilbake på bar gang på gang, deretter dekke blotter i boet, så lukke boet og til slutt ta av nok brikker før Are begynte den endelige vandringen hjem. Men Are kom hjem for seint.

Dagens kvinne
Marianne Husum kom til kveldens siste (ordinære) runde. Hun ble straks satt på prøve ettersom Ringnes sårt trengte 3-0 seier i sin siste kamp for å ha sjanser til omkamp. Som den meget myndige dame hun er, bestod hun prøven med glans. I omkampen måtte hun gi tapt for Hans Liby. Men da de to andre på laget fikset biffen, ble Marianne seriemester for tredje gang for tre forskjellige lag! Trolig er det første gang i historien at det skjer, men jeg må ta i lite forbehold.

Dagens tapere
Det må nødvendigvis bli slik i konkurranser at noen blir tapere. Jeg tror vi gjør det slik at dette forbigåes i stillhet. Vi får slikke sårene og komme sterkere tilbake til høsten.

Sluttabellen og alle detaljer om Osloserien finner du her.

En liten bruksanvisning for Osloseriens sider finner du i referatet fra 7. runde.

Referat fra 1. og 2. runde kan du lese her.

Referat fra 3. runde kan du lese her.

Referat fra 4. runde kan du lese her.

Referat fra 5. runde kan du lese her.

Referat fra 6. runde kan du lese her.

Referat fra 7. runde kan du lese her.

Referat fra 8. runde kan du lese her.

Referat fra 9. runde kan du lese her.

Referat fra 10. runde kan du lese her.

Referat fra 11. runde kan du lese her.

Referat fra utsatt kamp i 11. runde kan du lese her.

Referat fra 12. runde kan du lese her.




nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND