logo
Hovedmeny


Osloserien - Ringnes tilbake i toppen
Av Fred Westerby, 13. November 2016 15:00
Sist endret 13. November 2016 19:18
 
Ringnes med påfyll og Fred &the Flintstones tok hver sin seier mot sterke konkurrenter. Bakfra nærmer Torshovs nydannede bg-selskab seg tetskiktet. Og Eirik Magne Johansen overtok ledelsen på toppscorerlista.


Toppoppgjør på loftet
Ringnes med påfyll var prygelknabe mot Paragrafrytterne i deres ni første møter. Men tiende gang vant de. Seinere har det ikke blitt så langt mellom oppturene. Nå var det klart for det 22. møtet. Begge stod med 10 poeng på serietabellen. Kampen var viktig. Det er god grunn til å tro at Karl Frogner og Stein Welle ble først ferdig med sin kamp. De har spilt ca femti kamper mot hverandre, og de aller fleste for godt over ti år siden. De siste fem åra hadde de spilt bare seks kamper, hvorav Karl hadde vunnet fem. Det gjorde han nå også. 1-0 til Ringnes. Paragrafrytterne hadde med seg en Stein til. Og Kulseth utliknet lagkampen da han vant mot Henriette Stensdal. Avgjørelsen lå i hendene på Anders Skjelde og Henning Roschberg. I løpet av en 20-års periode hadde de vunnet 12 ganger hver. Begge har blitt norgesmestere, Henning i 1992 og Anders i 2003. Om det var hjemmebaneforholdene (les tusmørket) på Lincolns loft som gjorde utslaget, skal være usagt. Men Anders vant og sikret lagseieren og en topp på serietabellen for Ringnes.

Toppoppgjør på Gaasa
Også Hannas Hustlers og Fred &the Flintstones hadde begge 10 lagpoeng og skulle nå møtes. Hustlerne hadde litt bedre individuell score og toppet tabellen. Trekningen ga følgende kamper; Jostein Flood mot Hall Skåra, Arne Vestrheim mot Eirik Magne Johansen og Hans Liby mot André Rognes.

Jostein Flood og Hall Skåra har spilt temmelig jevnt med hverandre i alle år siden 2007, bortsett fra i 2012 da Jostein vant fem av seks kamper. Men ser vi 2010-2012 under ett ble det åtte seire til hver. Totalt var Hall hårfint foran med 29-28. Det lå mao. an til en jevn og spennende kamp.

Arne Vestrheim og Eirik Magne Johansen har ikke møtt hverandre mange ganger. Bare fire ganger siden 2013, og de hadde vunnet to hver. Begge er i siget og kjemper i toppen av toppscorerlista denne sesongen.

Hans Liby og André Rognes har begge spilt backgammon i en mannsalder. André er til og med nr 1 i Norges Backgammonforbund for evig og alltid, så navnet hans er litt misvisende. Han ble også første norgesmester i backgammon i 1991. Og norgesmester påny i 1997. For Hans Liby tok det litt lengre tid før han kom opp i et slikt godt selskap. Men i 2004 tok han sitt første norgesmesterskap og ble i 2006 landets tredje dobbelte norgesmester. På denne bakgrunn skulle man tro at de første kampene dem imellom gikk i Andrés favør. Men av de syv kampene de spilte mot hverandre i forrige årtusen, vant Hans fem. Totalt har de møtt hverandre over femti ganger og Hans har vunnet litt over tretti.

Første rapport fra Hall til meg som var hjemme, var positiv for Flintstones. Riktignok hadde Hans tatt en klar 7-1 ledelse mot André. Men Eirik Magne ledet 5-2 mot Arne og Hall ledet 6-3 mot Jostein. Det fulgte også med et lite hjertesukk om at "Jostein spiller treeegt". Ingen nyhet. I neste rapport er ting i ferd med å endre seg. Hall leder fortsatt (7-4), men Arne har overtatt ledelsen mot Eirik Magne med 7-6. På den annen side ypper André seg mot Hans og har redusert fra 1-7 til 5-7. Det spisser seg ytterligere til. 11-11 mellom Arne og Eirik Magne, André har overtatt ledelsen mot Hans med 9-8 og Hall leder 7-6 mot Jostein og har kubet. Jostein tenker, tar en slurk, tenker og tar nok en slurk. "Gjeeesp" fra Hall. Det begynner å ane meg hvorfor Hall har tid til mange sms-rapporter under kampen.

Endelig utløses litt av spenningen. Det kommer beskjed om at Eirik Magne vant DMP-en mot Arne. 1-0 til Flintstones. Yaaabadabadoo, som det heter på stammespråket vårt. Jostein tok kuben som Hall hadde gitt, rullet senere dobbel, kubet Hall ut og overtok ledelsen med 8-7. Hans har overtatt ledelsen mot André med 10-9. Lagkampen står og vipper. Jostein øker ledelsen mot Hall til 10-7, mens det blir 11-11 mellom Hans og André. Så kommer ny sms-utløsning av spenningen. André vinner DMP-en og sikrer lagseier til Flintstones over Hustlerne. Mellom Jostein og Hall har det i mellomtida blitt 10-10. På slutten ga Jostein en kube som brakte partiet til DMP. I følge Hall var kuben en stor feil, men Jostein halte partiet og kampen i land og reduserte lagkampen til et 1-2 tap for Hustlerne. Alle kampene hadde gått til DMP!

Forfølgerne
The Underdogs og Torshovs nydannede bg-selskab skulle kjempe om hvem som kunne nærme seg teten. Fra starten av (våren 2013) hadde lagene vunnet én kamp hver i sesongen. Men fra og med andre oppgjør høsten 2015 hadde The Underdogs tatt fire strake seire. Men nå var det et være eller ikke være for Torshovs denne sesongen. Og da pleier de å prestere som best. Så også denne gangen. Og de gjorde like så godt rent bort og vant 3-0. Kathrine Langjord slo Terje Pedersen, Sondre Rike slo Gaute Andersen og Mariann Modalen slo Ronny Sandvik. Har Torshovs startet opphentingen? Det meste ligger i deres egne hender (eller terninger) for de skal møte tre av de fire lagene som ligger foran dem. Men de har også en akilleshæl. De har spilt én kamp mer enn Flintstones og Hustlerne.

Toppscoreren
Eirik Magne Johansen gikk til topps på lista med 6/8 etter å ha slått en av de hardeste konkurrentene sine, Arne Vestrheim. Henning Roschberg har også 6 poeng, men 9 spilte kamper og rykket ned til 2. plass. Rett bak følger fire spillere med 5 poeng. Farligst av disse er Jostein Flood med 5/6. Hvis de to i teten snubler, kan Jostein gå helt til topps.

Neste runde 17.11.2016
Paragrafrytterne - Hannas Hustlers
Valkyriene - Ringnes med påfyll
Torshovs nydannede bg-selskab - Fred &the Flintstones
The Underdogs har spillefri.

Flere detaljer om Osloserien finner du her.

Referat fra 9. runde (03.11.2016) kan du lese her.

Referat fra 8. runde (27.10.2016) kan du lese her.

Referat fra 7. runde (20.10.2016) kan du lese her.

Referat fra 5. og 6. runde (06. og 13.10.2016) kan du lese her.

Referat fra 4. runde (29.09.2016) kan du lese her.

Referat fra 3. runde (15.09.2016) kan du lese her.

En liten notis om at Osloserien startet 10.09.2016 (med to runder) kan du lese her.




nbgf.no - NORGES BACKGAMMONFORBUND